НОВИНИ

Лекарка от София създаде мобилно приложение за профилактика на рак на гърдата

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:53, 13.10.2022
7607
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Първото безплатно мобилно приложение за скрининг, профилактика и проследяване на пациенти с рак на гърдата вече е факт. То може да се инсталира за секунди през медицинската платформа за телемедицина "Хийли" на всички видове електронни устройства.

Приложението е създадено по идея на млад лекар от болница "Лозенец" и може да бъде полезно и за медиците, и за пациентите. Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване сред жените.

Д-р Ваня Митова е хирург. В продължение на три години тя работи върху алгоритъма на програмата, може да помогне на хиляди пациенти. Разказва ни за приложението между две операции и споделя, че административния хаос, в който попада болният човек я мотивира.

"Някои документи са им загубени, за резултата от петскенера трябва да отидат до болницата след седмица. И се оказа, че има много пробойни в системата и пътят на пациента не е никак лек, не само защото е болен, ами защото е неорганизиран пътят накъде да върви, посоката не е много ясна", споделя д-р Митова - началник на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ "Лозенец".

"Приложението има три модула - за здрави жени - въвеждате своите данни, отговаряте на въпроси и алгоритъмът прави анализ", обяснява тя.

Способността приложението да открива на рискови фактори за съответното заболяване е повод медиците да се надяват това да бъде начинът повече хора да достигнат до профилактика. Вторият модул на програмата е предназначен за вече диагностицирани с рак на гърдата, пациенти, а третият за лекари.

Апликацията дава възможност пациентите да се свържат със специалисти от различни специалности - лъчева терапия, образна диагностика, психология, пластична хирургия, нуклеарна медицина. Има възможност да се добавят различни документи, снимки, включително цели файлове на ядрено магнитен резонанс, на скенер.

Лекарят може да изпраща резултатите от изследванията чрез приложението.

Друго преимущество на програмата е, че тя създава и алгоритъм на всеки от установените пациенти кога е нужно да проверява туморните си маркери или да направи специализирани изследвания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцислав Стефанов отправи остри критики към футболистите и феновете на Левски
Венцислав Стефанов отправи остри критики към футболистите и феновете на Левски
Засилват мерките за сигурност около нидерландската принцеса заради риск от посегателства
Засилват мерките за сигурност около нидерландската принцеса заради риск от посегателства