НОВИНИ

Млад мъж от Първомайско дарява и ремонтира инвалидни колички

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
08:37, 20.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и дарява инвалидни колички на социално слаби хора. Жестът на Димитър Иванов бързо набира популярност. За да помогне на повече души, за своя сметка той приема, ремонтира и изпраща помощните средства в цялата страна.

Преди пет години Димитър Иванов решил да изостави сигурния си живот в САЩ и да се завърне в родното си село Бяла река и да се занимава със земеделие и животновъдство. 29-годишният мъж смята, че така е дал личен пример, защото е убеден, че ако младите останат в чужбина, възрастните хора в малките населени места у нас са обречени.

"Човек от краен квартал на Девин, който се свърза с мен. Той няма млади хора около себе си, няма на кого да се обади, няма кой да го заведе на ТЕЛК комисия и така - изпращаме му средства и даряваме усмивки", разказва Димитър Иванов.

Преди година Димитър случайно намерил две нови инвалидни колички при разчистване на стара къща. И през социалните мрежи предложил помощта си - да ги достави на нуждаещи се.

"Впоследствие и други хора взеха да се обаждат, че имат нужда и така стана кампания за вземане и предаване на съответните средства".

Младежът вече има списък с нуждаещи се от цялата страна. Хората му споделят, че трудно се справят с купищата документи, които трябва да представят пред пред институциите, за да получат помощни средства.

"Има процедури за писане, документи, пък на мен не ми се разправя, признавам си", казва Венетка Добрева.

"Ако го нямаше Митко трябват телкови решения, много разправия, ходене по мъките, просто трудно става", добави кметът на село Караджалово Марияна Колева.

Благодарение на кампанията помощни средства получават и пациенти от болницата в Първомай.

"В рамките на седмица, докато излязат от нашето отделение тежкоболните - инсулти или световъртежи, за които тези неща са особено необходими, стигат много бързо до тях и те си отиват с тях вкъщи", каза Юлия Бялкова – старша сестра в отделение по неврология, МБАЛ-Първомай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионери от Западна Европа масово купуват ваканционни имоти по родното Черноморие
Пенсионери от Западна Европа масово купуват ваканционни имоти по родното Черноморие
Пожарът във Воден е овладян, обстановката бавно се нормализира
Пожарът във Воден е овладян, обстановката бавно се нормализира