НОВИНИ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

bnt avatar logo
от БНТ
21:53, 19.07.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

По всяка тема, която е гореща за страната, експертизата в това Народно събрание е голяма. Проблемът е, че не можем да споделим отговорността и това е нашият най-голям дефицит. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента Росен Желязков в предаването "Панорама".

"Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана техника, която да може да го придвижи напред или да го задържи нанякъде", коментира той.

Желязков отново потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат.

"Вторият мандат, както разбираме, приключва в понеделник. Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи. Ние няма да го подкрепим. Но ако се случи правителство, ще работим по важните теми. Но без нашата подкрепа и без нашето участие", каза той.

По думите му с предлагането на кабинет на малцинството ГЕРБ са били готови да понесат политическата отговорност, но България да има стабилно управление. Народното събрание работи тогава, когато има редовен кабинет, подчерта Росен Желязков.

Той коментира още, че с ПП-ДБ нямат идеологически различия. "Различието е личностно и по отношение на стигматизирането, а не по отношение на пътя напред".

По думите му нямат пречка да работят заедно, ако елиминират това, че не се харесват.

"Сега отиваме към седми парламентарни избори, с още по-ниска легитимност. И единственото ми очакване е да водим една сравнително позитивна кампания не как да не се случи, а как да се случи управлението. И това да бъде поводът да започнем да говорим за принципи, цели, за програми, за политики, а не да говорим за негативите на един или друг лидер на политическа сила. Това е залогът нещо да се случи, без да се страхуваме, че ако вървим към споделено управление, това ще ерозира доверието. Доверието се ерозира от неуправление", заяви Росен Желязков.

Депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента коментира в "Панорама" и обстановка в страната заради пожарите от последните дни.

"Винаги пред лицето на бедствието българите се обединяват и могат да направят чудеса. Но има един също голям недостатък – той не е само в държавата, той е във всички нас. Това е, че когато няма беда, ние гледаме прекалено оптимистично, сякаш нищо не може да ни засегне", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бронзов медал за Християн Касабов на 110 м. с препятствия от еврошампионата U18
Бронзов медал за Християн Касабов на 110 м. с препятствия от еврошампионата U18
Николай Денков: Бяхме много внимателни да предложим това, което може да ни обедини
Николай Денков: Бяхме много внимателни да предложим това, което може да ни обедини