НОВИНИ

Как глобалният IT срив се отрази и у нас?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:12, 19.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Глобалният IT срив се усети и у нас, макар и не с такива мащаби. Пътници на някои авиокомпании трябваше да се явят три часа преди полет на летище София. Не е ясно колко фирми у нас използват въпросния софтуер, но от IT бранша до момента не отчитат да е имало масов хаос.

У нас световния IT срив се усети при пътуващите със самолет. На летище София някои нискотарифни компании преминаха на изцяло ръчно чекиране, а пътниците трябваше да се явят три часа преди полет.

Петър Кирков - експерт по киберсигурност: "Това не е киберинцидент. Няма заплаха за данните, няма копроментиране. Имаме ситуация, в която компютрите просто спират да работят. Получава се ъпдейт компютъра се рестартира и поради грешка в изпълнението не може да се зареди операционната система."

Според експерти, една от причините проблемът да се усети толкова глобално е, че софтуерът е предназначен, за да обслужва корпорации.

Петър Кирков - експерт по киберсигурност: "Това е основно софтуер, който се ползва на работни станции. Дори не си говорим сървъри , не си говорим за основните банкови системи."

Според ръководителя на лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк” Георги Шарков, това е най-големият IT срив в света до момента, който не идва от вирус. Парадоксалното в случая е, че хаосът е предизвикан именно от софтуер, който трябва да осигурява защита от хакерски атаки:

"Грешката е бих казал хронична. Тя не е толкова в качеството на самия софтуер, а в пълното му тестване и механизма за ъпдейт."

Експертът вижда още един сигнал за потенциална грешка:

"Windows когато правят ъпдейт го правят по региони или по друг признак. Не мога да допусна, че това се е случило масово във всички инсталирани копия. Даже имаме една шега. В петък никога не се правят ъпдейти."

При глобалния срив страната ни остава все пак в периферията на бурята. Сериозни сигнали от страна на български компании не са отчетени, а и не е ясно колко от тях използват софтуера. Случаят обаче повдига сериозни въпроси относно предизвикателствата в областта на киберсигурността.

Георги Шарков - ръководител на лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк”: "Нашето ниво е доста ниско бих казал все още. Независимо, че имаме закон за киберсигурност. Тези изисквания са основно валидни при управление на критичната инфраструктура. Има и такъв център към ДАНС."

Според експерти, скоростта на възстановяване на засегнатите компании зависи пряко от капацитета на техните системни администратори, а решението от страна на компанията вече е намерено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какво оборудване (не)разполагат огнеборците и какво липсва в пожарните автомобили?
С какво оборудване (не)разполагат огнеборците и какво липсва в пожарните автомобили?