НОВИНИ

Млечните продукти, яйцата и маслото у нас: По-скъпи спрямо средните цени в Европа

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:45, 27.06.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Млечните продукти, яйцата и маслата у нас са по-скъпи спрямо средните цени в Европа. Това сочат данните на Евростат.

Въпреки това цените у нас остават вторите най-ниски в Европейския съюз. По-ниски са само цените в Румъния - 52% от средните за Европа.

Най-високи са цените в Люксембург, Ирландия и Дания.

Храните, дрехите и разходите за комуникации са сред най-бързо повишаващите се за домакинствата у нас.

Сред потребителските стоки храните се оскъпяват най-много - с близо 87%. Сред тях обаче маслата, млечните продукти и яйцата дори надхвърлят средноевропейските равнища с над 130%.

Гражданите също усещат поскъпването.

"Не знам защо е това безобразие. Такава печалба да правят", коментира Иван Караиванов.

"Яйцата са много скъпи", допълва Здравка Грънчарова.

Въпреки по-високите цени на тези продукти домакинствата не ограничават потреблението, отчитат икономистите.

Цената на литър мляко остава три пъти по-висока, въпреки че изкупните цени са все така под себестойността, недоволстват фермерите.

"Изкупната цена през последните месеци се движи от 60 стотинки до 90-95 ст. за някои отделни ферми. По статистика за месец юни е 89 ст.", заяви Михаил Михайлов, директор на Националния съюз на говедовъдите.

"Бих търсил обяснението в несъвършенства на пазара в България - дали има пречки пред вноса, дали има някакво съглашение във фирмите в сектора, разбира не е роля на икономистите да дават такива обяснения", коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика.

Продължителната ниска изкупна цена на суровото мляко води до негативни отражения върху сектора - преминаване към месодайно говедовъдство, ликвидиране на млекодайните животни и влошаване на качеството на фуражите заради скъпите им цени. Последното води и до понижаване на качеството на млякото.

"Съвсем нормално е да падне маслеността, да паднат и протеините - показателите, които са най-важни при млекопреработването", уточни Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите.

От проверките на Комисията за защита на потребителите заявиха:

"Нашите проверки в хранителните магазини продължават. За съжаление продължаваме да откриваме и нарушения, и нелоялни търговски практики. Към този момент сме извършили близо 1200 проверки, а нарушенията са около 800, от които нелоялните търговски практики са към 350", каза още Ангел Джалев, Комисия за защита на потребителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Сф взе бранител от Северна Македония
Локомотив Сф взе бранител от Северна Македония
Министър Димитър Илиев обсъди актуални теми с ръководствата на четири спортни федерации
Министър Димитър Илиев обсъди актуални теми с ръководствата на четири спортни федерации