НОВИНИ

Радев с писмо до евролидерите: Членството на РСМ в ЕС да не се гради на лобистка политика (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:01, 27.06.2023
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вписването на българите в конституцията на Северна Македония е само предисловие за започване на начало на преговорите, но има още други важни ангажименти, това заяви президентът Румен Радев. Македонският му колега увери, че работна група от експерти и представители на партиите е работила в тази насока. Коментарите дойдоха от Черна гора, където държавният глава участва в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Повече от нашите пратеници Милена Кирова и Христо Златков.

Дори не искам да си помислям, че може да се блокираме сами - това заяви президентът на Северна Македония кога българите ще бъдат вписани в конституцията на страната.

Ускорената интеграция на РСМ в Евросъюза е от изключителна важност за България, изтъкна президентът Румен Радев.

"Но винаги съм подчертавал, че България е отговорен член на ЕС и като такива ние не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развитие на съюза. Ако някои са готови да направят компромис с европейските принципи и ценности в името на постигането на някакви мимолетни политически цели, то ние не сме", заяви Румен Радев - президент на България.

Затова и президентът изпратил писмо до европейските лидери и институции с призив присъединяването на РСМ към ЕС да не се гради на лобистка политика.

"Другата важна цел е да помогнем на РСМ в пътя по нейната европейска интеграция, когато виждаме, че тя се отклонява от този път вместо наистина да работи така, че с политическа воля и с усилие да решава проблемите и да води към покриване на копенхагенските критерии за членство, да не се ръководи от лобизъм. Това, за което се преборихме в преговорната рамка вписването на българите в конституцията и гарантирането на тяхната равнопоставеност е само предусловие за започване на начало на преговорите", заяви Радев.

На въпрос на БНТ кога българите в РСМ ще бъдат вписани в конституцията на страната, президентът на югозападната ни съседка отговори, че работна група от експерти и представители на партиите в парламента е работила в тази насока.

Президентът Радев припомни и другите важни ангажименти, поети от съседна Северна Македония.

"Отказ от езика на омразата към България, прекратяването на дискриминацията към гражданите на РСМ, които се самоопределят като Българи, преработване на учебниците. Към тези неща няма в момента развитие и ние не можем с компромиси да си позволим държава да влиза в ЕС по този начин", каза държавният глава.

На Срещата на върха на ПСЮИЕ в Подгорица българският президент изтъкна, че държавите от Югоизточна Европа трябва да насърчат диалога помежду си за общите предизвикателства и перспективи. И даде пример за водещата роля на България в борбата с енергийната криза.

"Ние предложихме регионално сътрудничество, ние инициирахме редица регионални проекти. Ние помогнахме не само за нашата диверсификация, ние помогнахме за диверсификацията и сигурността на останалите държави от региона. Ако ние не решим проблема със свързаността - енергийна, транспортна, дигитална, ние няма да мажем да се възползваме от всички шансове, които настъпват заедно с кризата, защото всяка една криза предоставя и шансове", заяви Румен Радев.

На фона на споровете между двете най-големи коалиции в НС президентът коментира:

"Едно демократично управление трябва да се базира върху принципи и ценности, които да работят в интерес на обществото, а не върху страха".

Думите му идват на фона на репликите между управляващите партньори, че ако кабинетът падне, идва служебно правителство на Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рами Киуан отстъпи в осминафиналите на Европейските игри в Полша
Рами Киуан отстъпи в осминафиналите на Европейските игри в Полша
Трима българи с шанс за репешажите във втория ден на европейското по борба за младежи
Трима българи с шанс за репешажите във втория ден на европейското по борба за младежи