НОВИНИ

Новият бюджет за тази година е готов, утре ще бъде представен

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:16, 27.06.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новият държавен бюджет за тази година е готов и утре ще бъде представен, съобщи финансовият министър Асен Василев. Проблем обаче остават част от приходите, които държавата очаква както по линия на Европейския съюз, така и от държавните енергийни дружества. Днес правителството прие решение за увеличение на социалната пенсия за старост, която от 247 лева ще достигне 276 лева. На нейна база се определят останалите - инвалидните пенсии и добавките за чужда помощ и за ветераните.

Новият бюджет за тази година ще бъде при заложен дефицит от 3%, данъците също остават без промяна, потвърди финансовият министър Асен Василев.

Социалната пенсия за старост става 276 лв.

"Параметрите не са променени, имаше някои донагласяния заради искания по министерства, така че да се постигне баланс в разходната част. Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива като миналата година, които са малко по-ниски от 2021 година", заяви Асен Василев.

Що се отнася до приходите в бюджета, правителството очаква да има забавяне на средствата по плана за възстановяване и устойчивост свързани с реформи в енергетиката и постепенното закриване на централите в Маришкия басейн.

"От 66 мерки, които трябва да се изпълнят, са изпълнени само 33 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени към 31 декември миналата година. От тези, които трябваше да бъдат изпълнени към 30 юни, от 46 са изпълнени три", каза Василев.

"Служебното правителство всъщност нищо не е направило по въпроса, не е изпратило официално становище, няма концепция какво да се прави. Искам да обърна внимание, че в тези планове няма застрашаване на позициите на хората, които работят в ТЕЦ "Марица изток 2".

Друг проблем, свързан с очакваните приходи в бюджета, е дивидентът на енергийните държавни компании. Министерството на финансите разчита над 1 млрд. лева оттам, но парите са изчезнали счетоводно.

"Това, което се получава в случая, е едно много сериозно разминаване за няколко стотин милиона лева между един отчет, който е представил БЕХ през месец януари и след това два месеца по-късно отново от БЕХ - къде са тези няколкостотин милиона лева е въпрос на проверка, която в момента се извършва", заяви Николай Денков.

"Тези 1 млрд. лева ги има в БЕХ, той ги е декларирал на 3 февруари, друг е въпросът дали се опитват да ги скрият със счетоводни хватки, но както е прието в Министерския съвет, те трябва да бъдат внесени до 30-и този месец", заяви Асен Василев.

Според отчета на БЕХ става въпрос за пари, които дъщерните дружества на компанията не могат да ѝ върнат.

"Съгласете се с мен, но не е нормално да дадете на някого 770 млн. лева и после да му го отпишете, защото той не може да ми го плати, не е нормално за нито едно дружество", коментира Василев.

От БЕХ засега не коментират казуса, чакат резултатите от проверката.

Срещу новия бюджет официално се обявиха от БСП, които няма да го подкрепят в парламента, а отново ще предложат алтернативен.

"Това, което ни представя господин Василев не решава нито един проблем - с инфлация, с цени, доходи и бедност. Този бюджет е антисоциален", заяви Корнелия Нинова.

"Продължаваме Промяната" ще има собствен кандидат за шеф на БНБ

Днес финансовият министър Асен Василев обяви, че ПП ще има собствен кандидат за управител на БНБ, но не потвърди дали това ще бъде Андрей Гюров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличиха броя на арбитрите, които ще ръководят мачовете от Първа лига през следващия сезон
Увеличиха броя на арбитрите, които ще ръководят мачовете от Първа лига през следващия сезон
Рами Киуан отстъпи в осминафиналите на Европейските игри в Полша
Рами Киуан отстъпи в осминафиналите на Европейските игри в Полша