НОВИНИ

Много украинци предпочетоха да празнуват Рождество Христово днес, вместо на 7 януари

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:18, 25.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Русия е готова да преговаря с всички страни в конфликта в Украйна, но Киев и неговите западни поддръжници отказаха да участват в разговори. Това заяви руският президент Владимир Путин в телевизионно интервю. Той е убеден, че 99,9% от руснаците са готови да жертват всичко в името на родината.

"Смятам, че действаме в правилната посока, защитаваме своите национални интереси", заяви Владимир Путин. Според него в основата на конфликта в Украйна стоят опитите на Запада да разкъса историческа Русия. А нашата цел е да обединим руския народ", каза Путин.

Той е уверен, че руските сили ще могат да унищожат ПВО комплексите "Пейтриът", които Вашингтон обеща на Киев. Тази система е стара и не работи както руската С-300, коментира руският президент.

Тази година много православни украинци скъсаха с традицията да посрещат Рождество на 7 януари като Русия и празнуват на 25 декември заедно с католиците и протестантите. Независимата от московската патриаршия и създадена през 2018 г., Православна църква на Украйна за първи път разреши да се празнува на тази дата.

Сутринта във всички райони на Украйна беше обявена въздушна тревога. Съобщава се за два взрива в Киев. Те последваха руските удари срещу Херсон, взели най-малко 10 жертви и десетки ранени.

Свободата има висока цена, но цената на робството е още по-висока, отбеляза в коледното си послание украинският лидер.

"Ще празнуваме както винаги. Ще се усмихваме и радваме както винаги. С една разлика: няма да чакаме чудо, защото сами го създаваме. Христос се роди! Прославете го!", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Според генералния щаб на украинските сили, досега руската армия е дала 102 500 жертви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха фигурата на агнето от сцената на Рождество в центъра на София
Откраднаха фигурата на агнето от сцената на Рождество в центъра на София
Танцуващите коледари зарадваха жителите на Ямбол
Танцуващите коледари зарадваха жителите на Ямбол