НОВИНИ

Моловете отварят врати за посетители, фитнесите – за трениращи

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:15, 18.05.2020
5677
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Търговските обекти тип мол ще заработят отново от днес, 18 май. Разпоредбата за организацията за отварянето им е на премиера Бойко Борисов.

До решението за отварянето на моловете се стигна след срещата му с представители на тези обекти, която се проведе в петък.

В срещата взеха участие също така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани", посочи Борисов.

По време на срещата детайлно бяха разисквани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас.

От обявяването на извънредното положение през март до момента в моловете без прекъсване работеха единствено хранителни магазини, аптеки, клонове на банки и застрахователни офиси.

След новата заповед, остава забраната на територията на търговските комплекси да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Според новите изисквания клиентите на моловете ще трябва да влизат и излизат от различни места. Ще се регулира броят на посетителите, за да не се получава струпване. Всеки магазин ще следи за дистанция между клиентите. Препоръчва се да не се опипва стоката.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес се разрешава и използването на фитнес залите.

Към момента е ясно, че в тях ще се допускат до 10 души да тренират групово, а индивидуално трениращите трябва да бъдат по един на 4 кв.м.

Уредите ще трябва да бъдат дезинфекцирани след всяко ползване, а носенето на маски в залите няма да бъде задължително за спортуващите, но за работещите във фитнеса те са задължителни.

Една от основните мерки е меренето на температура и връщането на всички клиенти, които имат над 37 градуса.

Вентилацията във фитнес залите е абсолютно задължителна. Където няма такава, помещенията трябва да се проветряват на всеки 4 часа.

Собствениците на фитнес зали тепърва ще изчисляват загубите заради принудителното затваряне, но на този етап цените за посещенията няма да бъдат променяни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на държавните бензиностанции. Представят "Държавна петролна компания"
В очакване на държавните бензиностанции. Представят "Държавна петролна компания"
Детските кухни в София възобновяват работа
Детските кухни в София възобновяват работа