НОВИНИ

Какъв ще е ефектът от намаляването на ДДС за ресторанти и заведения

Николай Минков
от Николай Минков
20:38, 17.05.2020
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Цените в ресторантите и заведенията няма да паднат заради готвеното намаляване на ДДС в сектора 20% на 9%. Това обясни един от вносителите на законопроекта - Тома Биков от ГЕРБ, в предаването "Деня започва с Георги Любенов".

Докато управляващите твърдят, че намаляването на ДДС от 20% на 9% за заведения и ресторанти е антикризисна мярка, анализатори предупредиха, че подобна стъпка ще доведе до ефекта на доминото за цялата фискална система.

От КНСБ се обявиха против мярката и призоваха вместо да се намали данъкът само за един бранш, да се преоцени цялостната данъчна политика.

Друга промяна предвижда увеличаване на осигурителния праг в сектора "обществено хранене" на 800 лв., която среща подкрепа от сектора.

Вносителите на промените заявиха, че намаляване на ДДС-то не означава по-ниски цени в заведенията

Тома Биков- депутат от ПГ на ГЕРБ: Това не е мярка за подкрепа на клиентите на заведение. Затова въпросът ще паднат ли цените в заведенията, вероятно има много ясен отговор и той е - не, няма да паднат.

Близо 42% от приходите в държавата се формират от ДДС. Според вносителите на законопроекта по-ниската ставка няма да доведе до спад на средствата към фиска.

Тома Биков: 20% в момента е ДДС-то,но ти ако не плащаш ДДС, ако го криеш, за което имаш счетоводни разходи, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разходи, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, отколкото да не го платиш.

Анализаторите обаче са скептични, че 9-процентното ДДС ще повлияе позитивно на икономиката.

Калоян Стайков - икономист: Идеята бизнес да се подкрепя с данък върху потреблението е просто абсурдна. Това няма как да стане.

И предупредиха за ефекта на доминото.

Калоян Стайков - икономист: Натискът от тук натък да се търсят нови и нови облекчения и преференции, съответно ще бъде огромен, което в средносрочен план ще натовари фиска, а от там нататък ще доведе до допълнителен натиск за увеличаване на други данъци или на общата ставка по ДДС. Т.е. дават се 10 преференции, ставката се увеличава на 22 или 23%.

От КНСБ изчислиха, че мярката ще доведе до загуби в бюджета от близо 300 млн. без ефект за потребителите.

Любомир Костов- КНСБ: Нашата позиция е категорично против, тъй като смятаме, че от една страна ще ощети бюджета, от друга страна няма да допринесе за благосъстоянието за крайния потребител, а от трета страна не виждам причина точно този отрасъл да бъде подпомогнат, тъй като всички други отрасли ще искат същото. В момента ние просто ще отворим Кутията на Пандора.

Според управляващите това е антикризисна мярка не само в подкрепа на бедстващия бизнес, но има за цел и да изсветли сектора.

Тома Биков- депутат от ПГ на ГЕРБ: Предлагаме и увеличаване на минималния осигурителен доход в тази сфера - от 610 на 800 лв. Това означава, че този сектор, дайте да си кажем истината, той работи в една своя част и то не малка, в сивия сектор.

От бранша също смятат, че предложението ще намали сивия сектор.

Атанас Костов- собственик на ресторант: Тъй като, повишавайки праговете, тези, които не са на светло, съответно, ще трябва да повишат и и да обявят доходите и приходите си и това е един естествен механизъм икономиката и секторът да излизат на светло.

Ивайло Цанков е собственик на бирария, хотел и нощен клуб. Твърди, че редуцирането на данъка с 11% ще му помогне да премине през кризата. Очаква по-високите прагове да вдигнат професионалната летва в бранша.

Ивайло Ценков- собственик на заведение: В ресторантьорството и хотелиерството професионализма липсва, с вдигането на прага ние ще бъдем задължени да осигуряваме на по-високи заплати, но за сметка на това ще имаме по-високи изисквания от страна на персонал.

Следващата седмица предстои предложението да бъде обсадено от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков готов да стане собственик на "Левски"
Наско Сираков готов да стане собственик на "Левски"
Отварят детските кухни от утре
Отварят детските кухни от утре