Какъв ще е ефектът от намаляването на ДДС за ресторанти и заведения

Николай Минков
от Николай Минков
20:38, 17.05.2020
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Цените в ресторантите и заведенията няма да паднат заради готвеното намаляване на ДДС в сектора 20% на 9%. Това обясни един от вносителите на законопроекта - Тома Биков от ГЕРБ, в предаването "Деня започва с Георги Любенов".

Докато управляващите твърдят, че намаляването на ДДС от 20% на 9% за заведения и ресторанти е антикризисна мярка, анализатори предупредиха, че подобна стъпка ще доведе до ефекта на доминото за цялата фискална система.

От КНСБ се обявиха против мярката и призоваха вместо да се намали данъкът само за един бранш, да се преоцени цялостната данъчна политика.

Друга промяна предвижда увеличаване на осигурителния праг в сектора "обществено хранене" на 800 лв., която среща подкрепа от сектора.

Вносителите на промените заявиха, че намаляване на ДДС-то не означава по-ниски цени в заведенията

Тома Биков- депутат от ПГ на ГЕРБ: Това не е мярка за подкрепа на клиентите на заведение. Затова въпросът ще паднат ли цените в заведенията, вероятно има много ясен отговор и той е - не, няма да паднат.

Близо 42% от приходите в държавата се формират от ДДС. Според вносителите на законопроекта по-ниската ставка няма да доведе до спад на средствата към фиска.

Тома Биков: 20% в момента е ДДС-то,но ти ако не плащаш ДДС, ако го криеш, за което имаш счетоводни разходи, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разходи, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, отколкото да не го платиш.

Анализаторите обаче са скептични, че 9-процентното ДДС ще повлияе позитивно на икономиката.

Калоян Стайков - икономист: Идеята бизнес да се подкрепя с данък върху потреблението е просто абсурдна. Това няма как да стане.

И предупредиха за ефекта на доминото.

Калоян Стайков - икономист: Натискът от тук натък да се търсят нови и нови облекчения и преференции, съответно ще бъде огромен, което в средносрочен план ще натовари фиска, а от там нататък ще доведе до допълнителен натиск за увеличаване на други данъци или на общата ставка по ДДС. Т.е. дават се 10 преференции, ставката се увеличава на 22 или 23%.

От КНСБ изчислиха, че мярката ще доведе до загуби в бюджета от близо 300 млн. без ефект за потребителите.

Любомир Костов- КНСБ: Нашата позиция е категорично против, тъй като смятаме, че от една страна ще ощети бюджета, от друга страна няма да допринесе за благосъстоянието за крайния потребител, а от трета страна не виждам причина точно този отрасъл да бъде подпомогнат, тъй като всички други отрасли ще искат същото. В момента ние просто ще отворим Кутията на Пандора.

Според управляващите това е антикризисна мярка не само в подкрепа на бедстващия бизнес, но има за цел и да изсветли сектора.

Тома Биков- депутат от ПГ на ГЕРБ: Предлагаме и увеличаване на минималния осигурителен доход в тази сфера - от 610 на 800 лв. Това означава, че този сектор, дайте да си кажем истината, той работи в една своя част и то не малка, в сивия сектор.

От бранша също смятат, че предложението ще намали сивия сектор.

Атанас Костов- собственик на ресторант: Тъй като, повишавайки праговете, тези, които не са на светло, съответно, ще трябва да повишат и и да обявят доходите и приходите си и това е един естествен механизъм икономиката и секторът да излизат на светло.

Ивайло Цанков е собственик на бирария, хотел и нощен клуб. Твърди, че редуцирането на данъка с 11% ще му помогне да премине през кризата. Очаква по-високите прагове да вдигнат професионалната летва в бранша.

Ивайло Ценков- собственик на заведение: В ресторантьорството и хотелиерството професионализма липсва, с вдигането на прага ние ще бъдем задължени да осигуряваме на по-високи заплати, но за сметка на това ще имаме по-високи изисквания от страна на персонал.

Следващата седмица предстои предложението да бъде обсадено от парламента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков готов да стане собственик на "Левски"
Наско Сираков готов да стане собственик на "Левски"
Отварят детските кухни от утре
Отварят детските кухни от утре