НОВИНИ

Протест пред МС срещу строежа на Детската болница

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:26, 17.05.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Протестна акция пред Министерския съвет срещу строежа на Детска болница в недовършената 40 години сграда. Изразходването на близо 100 милиона от държавния бюджет обедини родители, лекари архитекти и неправителствени организации.

Отмяна на обществената поръчка за строеж на болница в старата сграда в двора на Александровка болница и изграждане на чисто нова - за това настояха протестиращите.

Смятат, че първо трябва да се проучат потребностите на децата, родителите и лекарите, които ще работят там. А конкурсът за проектиране трябвало да бъде международен с прозрачна процедура.

Протестиращите нарекоха своята демонстрация "извънредна". Причината: Смятат, че в условията на извънредно положение, зад гърба на обществото, здравният министър подписал договор за 95 млн. лева за стар негоден строеж, към който трябва да се нагоди бъдещата детска болница.

От Здравното Министерство отказаха коментар по темата.

40-годишен скелет - основа за болница. Това съзират в започнатата, но така и недовършена сграда в двора на Александровска болница.

Мария Брестничка - Национална мрежа за децата: Това няма да бъде болница, това ще бъде един компромис с детското здравеопазване в България. В момента в заданието, така както то съществува липсват цели отделения, липсват лаборатории.

Архитектите са категорични: заданието за детската болница не отговаря на съвременните изисквания за качество

Петкана Бакалова - архитект: Ние нямаме диагноза на строежа. Какво ще стане ако това укрепване е толкова скъпо и отнеме толкова време, че за това време примерно можем да постоим две болници.

Михаел - майка: Тази сграда изобщо не е подходяща, за да изпълнява функциите на една истинска детска болница.

И лекари алармират - никой не ги питал за строежа болницата, за техните нужди и тези на децата.

Д-р Димитър Стаматов - лекар в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": Смятам, че това, което те искат да направят е престъпление. Решение? Много лесно, ей ги е тука могат да решат - чисто нова на мястото на тая могат да я срутят и да направят изключително хубава и качествена болница.

Затова събират подписи.

Емилия Славова - родител: Близо 18 000 гласа бяха дадени в подкрепа на искането ни за оставка на министъра на здравеопазването и за отмяна на настоящия проект.

Подписката и конкретните искания ще бъдат внесени в Министерския съвет и Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят детските кухни от утре
Отварят детските кухни от утре
Никой от заразените с ку-треска в Габровско не е настанен в болница
Никой от заразените с ку-треска в Габровско не е настанен в болница