НОВИНИ

Как Хърватия се опитва да спаси туристическия сезон

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:54, 17.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Хърватия очаква приток на чуждестранни туристи това лято, тъй като заразата от коронавируса се смята за почти овладяна. На 9 май страната отвори границата си със Словения и през нея вече преминаха хиляди хора. Повечето са граждани на Словения, която преди два дни стана първата европейска страна, обявила край на епидемията от коронавируса.

През този уикенд движението на границата между Хърватия и Словения е интензивно за първи път от седмици и дори се чака за преминаване. По официални данни от отварянето й на 9 май над 36 000 хървати са напуснали страната. В Хърватия са влезли над 14 500 чужденци, главно от Европейския съюз. Над половината са словенци.

Давор Божинович, министър на вътрешните работи на Хърватия: Разработена е онлайн платформа, на която хората ще оставят адреси и телефони, за да се свържат с тях при възникване на ново огнище на зараза. Дано това да не става.

Платформата е част от мерките, насочени към местните и чуждестранните туристи. Популярните дестинации вече отварят врати за посетители.

Националният парк "Плитвице" в Централна Хърватия, известен с живописните си езера, отвори на 11 май, като намали цените на билетите, и бързо привлече хървати от цялата страна.

За да няма струпване на хора, в парка влизат по 600 души на час през два входа. В района има хотели и къмпинги.

Хотелите в Хърватия са частично отворени. През юни се очакват до 30% от туристите, посетили страната през същия период на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешиха църковните служби в Гърция и Румъния, Италия се готви да отвори заведенията
Разрешиха църковните служби в Гърция и Румъния, Италия се готви да отвори заведенията
С обич за Боян Петров: Дъщерята на алпиниста в специално интервю пред БНТ
С обич за Боян Петров: Дъщерята на алпиниста в специално интервю пред БНТ