НОВИНИ

Разрешиха църковните служби в Гърция и Румъния, Италия се готви да отвори заведенията

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:20, 17.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Броят на заразените с коронавирус в света надхвърли 4 милиона и 660 хиляди души. На първите три места са САЩ, Русия и Великобритания. Според учени от Оксфорд, фактори като плътност на населението, бедност, етнически произход и хронични заболявания трябва да се отчитат при изработването на профилактични мерки. Междувременно, Европа продължава да отслабва ограничeнията.

В Гърция отвориха църквите. Затворени през март, сега храмовете приемат вярващи при спазване на дистанция.

Ставрула Нисианаки, богомолка в Пирея: Взех причастие с Божията сила.Той е нашият Христос, защо да се страхувам?

След два месеца изолация, румънските вярващи също могат вече да присъстват на църковните служби, но на открито.

Хиляди румънци се наредиха на опашка при неспазване на дистанция на румънско-унгарската граница при Надлак и Борс в западна Румъния. Неделя е вторият ден, в който пунктовете са отворени. Заразените в северната ни съседка се покачиха със още 167 случая в събота и надвишиха 16 800.

В Испания отчетоха малък брой на заразени и починали.

Фернандо Симон, извънреден здравен координационен център: Днес имаме намаляване на случаите, дължащо се отчасти на благоприятното развитие на пандемията. Имаме 87 починали, много малък брой, под 100 за първи път от много време.

Белгийският премиер Софи Вилмес получи враждебен прием от медици и друг персонал в брюкселската болница "Свети Петър ", където пристигна на посещение. Хората в бели престилки демонстративно обърнаха гръб на конвоя на Вилмес в знак на протест срещу бюджетните съкращения в здравеопазването.От няколко месеца медицинските сестри призовават за повече признание в професията.

В Женева бяха раздадени рекордните 2 600 пакета с храна на нуждаещи се. Хората на опашките са от различни националности, швейцарците са 5% от тях. Някои са загубили работата си заради кронавируса, други са имигранти без документи.

В Италия се готвят да отворят барове и ресторанти , а хората от утре вече няма да имат нужда от документ за пътуване в региона си.

Смъртните случаи в Италия, третата най-засегната страна в света по този показател, паднаха до 153 за изминалата събота. Това е най-малкият брой от 9 март насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отразява социалната изолация на семейните отношения
Как се отразява социалната изолация на семейните отношения
Как Хърватия се опитва да спаси туристическия сезон
Как Хърватия се опитва да спаси туристическия сезон