НОВИНИ

МОН работи за втора дата за изпита след 7. клас при здравословен проблем и за поправка на матурата след 12. клас

bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 27.07.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Образование
Слушай новината

Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните планове по общообразователните предмети от първи до десети клас.

Обсъжда се и възможност за поправителна сесия за държавните зрелостни изпити, ако дванадесетокласниците не харесват оценките от матурите, но издадената диплома няма да се променя. Проверките в училищата, които показаха слаби резултати при оценяването през изминалата учебна година, са приключили и в момента се обобщават резултатите.

Обсъжда се да има и втора дата за външното оценяване след 7 клас при форсмажорни обстоятелства, като земетресението в Пловдив например, което предшестваше изпитите през май тази година. Тази възможност ще имат и ученици, които заради здравословни или лични причини не могат да се явят в определения ден.

"През следващата година ако има такива обстоятелства, със заповед ще бъдат определени други дати конкретно за районите, където се случват тези форсмажорни обстоятелства. Тези деца ще получат възможност да се класират в съответните училища, които желаят, обаче ако постигнат бала, на който са приети останалите ученици", обясни просветният министър Галин Цоков.

Предложенията за нови учебни планове няма да доведат до необходимостта от нови учебници. Някои от темите по български и литература, математика и общообразователните предмети ще бъдат разместени, а материалът ще бъде изчистен от някои понятия. Ще бъде намален и минимумът на оценките спрямо седмичните часове в програмата.

Ще се преценява и дали самите тестове не са прекалено сложни. Един от вариантите е да се върне моделът на външно оценяване от 2016 година, когато изпитите са били в два модула, като само първият е бил задължителен.

"Задължителното да е само по първи модул, а вторият да е за тези, които искат да влязат в по-елитно училище, за да може от догодина да се разграничат тези два изпита, това ще снеме напрежението", каза министър Цоков.

Специално разработени екшън-планове ще помагат на училищата с много слаби резултати на държавните зрелостни изпити.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният национал Иван Алипиев остава в италианския Латина и през следващия сезон
Баскетболният национал Иван Алипиев остава в италианския Латина и през следващия сезон
Официално: Ливърпул продаде капитана си Джордан Хендерсън на саудитския Ал-Итифак
Официално: Ливърпул продаде капитана си Джордан Хендерсън на саудитския Ал-Итифак