НОВИНИ

Мощна Бразилия разочарова Латвия и си заслужи олимпийска квота (ВИДЕО)

Южноамериканците прекъснаха своята негативна суша без участие на олимпийски игри

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
21:00, 07.07.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
латвия-бразилия баскетбол
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Представителният тим на Бразилия сложи край на 8-годишната си суша без участие на олимпийски игри. Момчетата на Александър Петрович триумфираха на квалификационния турнир в Рига. Бразилците не оставиха надежди на Латвия след 94:69 във финала на латвийска територия. В „Арена Рига“ южноамериканците показаха, че са по-готови още от самото начало и за момент не оставиха съмнения в своето превъзходство, за да разочароват играчите на Лука Банки.

Така „кариоките“ си гарантираха квота за Игрите в Париж, като това ще бъде 16-то участие в тяхната история, а латвийците ще трябва да почакат, тъй като за последно са играли през далечната 1936 година.

Силното представяне в защита бе в основата на бързото повеждане в резултата от страна на гостите, а изявите на Бруно Кабокло, Леонардо Майндъл и Жоржиньо Де Паула също допринесоха за доброто им начало. Макар че Роландс Шмитс започна да влиза в ритъм за домакините на турнира, от другата страна стрелбата зад дъгата работеше като по учебник и това помогна на бразилците да се изстрелят с 23 точки след 10 минути игра.

„Кариоките“ намалиха значително оборотите в нападение през втората част, но дори това не ги спря да се радват на солидна разлика. Събуждането на Рихардс Ломаж и Шмитс също не даде ефект кой знае колко голям ефект на латвийците, което позволи на южноамериканците да оформят 49:33 в своя полза на голямата почива.

„Селесао“ нямаше желание да спира с убедителното си представяне и при подновяването на играта, когато Майндъл и Де Паула напомниха за себе си. Тъмните облаци продължиха да се сгъстяват върху балтийците, а Витор Бените направи така, че гостите да стигнат до разлика от 26 точки в края на предпоследния период. Така финалната десетка бе само за протокола и двата отбора доиграха спокойно мача.

Бруно Кабокло вдъхнови бразилците с 21 точки. Леонардо Майндъл се отличи с 20, 8 борби и 4 точни шута от далечна дистанция, Жоржиньо Де Паули има 14 и 5 овладени под двата ринга топки. Марселиньо Уерташ (7 асистенции) и Ги Сантош (7 овладени под двата ринга топки) отбелязаха по 12 точки.

Рихардс Ломаж отсрами латвийците с 15 точки и 5 борби. Роландс Шмитс и Артурас Жаграс вкараха по 14.

Бразилия ще бъде в група Б заедно с отборите на Франция, Германия и Япония, като "Селесао" ще се изправи срещу домакините на олимпийските игри в първия си мач.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат във Франция: "Нов народен фронт" начело, втори остават центристите на Макрон
Обрат във Франция: "Нов народен фронт" начело, втори остават центристите на Макрон
От нас зависи да преодолеем разделението и да обединим България, заяви лидерът на "Възраждане"
От нас зависи да преодолеем разделението и да обединим България, заяви лидерът на "Възраждане"