НОВИНИ

Може ли да се вярва на руските военни блогъри

сградите северодонецк разрушени
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: RTBF
10:11, 17.06.2023
5634
Чете се за: 06:22 мин.
По света
Слушай новината

В сърцето на информационната война между враждуващите от началото на руската инвазия в Украйна се намират военните блогъри. Те са много популярни в Русия, а тяхната роля в пропагандата на Кремъл е все още добре скрита. Кои са тези руски военни блогъри и каква полза има от тях Владимир Путин във войната в Украйна? Белгийската телевизия RTBF потърси отговорите.

Началото на контраофанзивата на украинските сили е широко коментирана от страна на Киев и Москва.

Украйна твърди, че е отвоювала седем села от руските сили след ожесточени боеве в посока Бахмут.

Международните медии, в търсене на източници на информация за развитието на боевете, опитват да получат най-достоверните новини от фронта. От началото на тази война се появява един специфичен източник на информация: руските военни блогъри.

Бивши бойци или бивши проруски журналисти?

Те са няколко десетки и обикалят фронта от началото на инвазията, за да снимат и да разказват за войната в техните канали в Youtube и Telegram. Такъв е случаят със Семьон Пеков, познат под името War Gonzo.

Преди две седмици, той се движеше с частта "Каскад", някъде в Донбас, близо до Донецк. Тази елитна част включва оператори на дронове, синове от добри семейства, които искат да участват в тази "специална военна операция".

С нахлупен на главата каскет, защитен от бронирана жилетка, движещ се в горите заедно с военните, той обяснава пред камерата значението на дроновете и на артилерията в случай на контраатака.

War Gonzo е бивш журналист от проруска медия в Донбас. Станал е блогър и разполага с 1,3 милиона последователи в Telegram и 800 000 в Youtube. Като всички руски военни блогъри, публиката му се разраства след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Благодарение на тази публика, те се издигат като "военкори" или военни кореспонденти. Някои са били журналисти, други са воювали в Донбас. Но феноменът на блогърите не е нов: той възникна по време на първата инвазия в Украйна през 2014 година.

Най-известният извън Русия е Владлен Татарски. Той беше убит при експлозия в кафене в Санкт Петербург, в началото на април. На погребението му присъстваше шефът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин. Татарски беше изпратен с военен оркестър и знаме върху ковчега.

Събитието беше охранявано от много полицаи. Мнозина в множеството носеха знаците Z и V, в подкрепа на "специалната военна операция" в Украйна. Като цяло, всички тези блогъри имат като обща черта - тази подкрепа за войната.

Блогъри, подкрепящи войната, но не и Кремъл

Можем ли все пак да вярваме на информацията, която те предоставят за войната в Украйна? Във всеки случай те разполагат с истински източници на терен: паравоенните от "Вагнер", силите на редовната армия, проруски сепаратисти в Донбас... Често отиват с последните много близо до фронта, както Уор Гонзо с частта "Каскад".

Ако публиката им е нараснала изведнъж, то е защото те дават повече информация за военната ситуация от властта и от официалните медии. Те могат дори да критикуват властта и армията във връзка с начина на водене на операциите. Но те не са цензурирани от Кремъл.

Накратко, те са за войната, без непременно да подкрепят властите или прилаганата днес военна стратегия.

Тази липса на цензура може да изненадва, но се обяснява с една причина според социолога от King’s College в Лондон Максим Алюков, специалист по руските медии. За него, блогърите не са притеснявани от Кремъл, защото руските власти са решили да извлекат полза от тях.

Алюков обяснява, че много от тези блогъри са били приемани от Владимир Путин или Сергей Шойгу. War Gonzo, например, беше награден с медала " За кураж".

На 13 юни руският президент Владимир Путин се срещна с руските военни кореспонденти, блогъри и автори, които имат Телеграм канали на военна тематика. В разговора си с тях той каза войната може да спре незабавно, ако Украйна спре да получава оръжие от западните държави. Русия има свой план за мир в Украйна, каза руският държавен глава, и за пореден път обвини Запада в опит да разгроми Москва.

Руската разследваща медия "Проект" анализира публикациите на 25 най-популярни военни канала. Медията констатира, че след срещите, по-голямата част от блогърите променят речта си и по-скоро смекчават позицията си. Това означава, че въпреки че не всички от тях са свързани с властта, Кремъл ги използва, за да оформи своето говорене за войната.

Този източник може да се окаже интересен, за да се получават близки до фронта новини, но и трябва винаги да се анализира внимателно като се постави в контекст.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Дончева: Гешев беше свален, след като Бойко Борисов го предаде
Татяна Дончева: Гешев беше свален, след като Бойко Борисов го предаде
Сърбия загря за визитата в България с победа над Йордания
Сърбия загря за визитата в България с победа над Йордания