НОВИНИ

МРРБ ще работи над концепция колко магистрали да бъдат проектирани

мррб работи концепция магистрали бъдат проектирани
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 19.08.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Проходимостта на нашите пътища е много малка. Затова трябва концепция колко магистрали да бъдат проектирани. Въпреки краткия мандат на служебния кабинет, трябва да работим усилено по планирането им", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при представяне на екипа и приоритетите за мандата му.

По думите му след анализ ще се направи план за работата по големите инфраструктурни обекти и анализ на необходимите средства.

"При необходимост ще се направи и промяна в бюджета. В кратко време трябва да уточним нещата и да засилим темпото на строителството. Това се отнася за ремонта на тунелите "Витиня" и "Ечемишка", възобновяване на спряното строителство на магистрала "Хемус", скоростния път Видин – Ботевград и пускането за движение на магистрала "Струма" в участъка при тунел "Железница". Ще опитаме да пуснем тунела до месец – месец и половина. Ще направим всичко възможно да оптимизираме нанесените щети със загубата на времето", допълни арх. Иван Шишков.

Според него магистралите не следва да бъдат "обект на политически емблеми".

"Бяхме оставили текст за обявяване на търпими незаконните строежи от управлението на ГЕРБ, така че да може да продължи работата по участъци 4 и 5 на автомагистрала "Хемус". Това ще важи и за казуса с основните ремонти", каза арх. Иван Шишков.

По думите му предстои последен преглед на подготвения текст, след което ще бъде публикуван за обществени консултации, като целта е при сформиране на следващо Народно събрание проектът да бъде разгледан.

"В "Български ВиК холдинг" ЕАД са налични около 900 млн. лв. Притеснява ни, че там стоят пари от заделените от държавата 1 млрд. лв. за развитие на ВиК инфраструктурата и така се обезценяват", посочи регионалният министър.

Той поясни, че е необходима стратегия за изграждане на фотоволтаични централи, чрез които да се ограничи ръстът на цената на електроенергията.

"Той води до поскъпване на цената на водата. Въпросът за изграждането им ще трябва да бъде решен от следващия редовен кабинет", добави арх. Иван Шишков.

Той обяви, че основен приоритет е завършването на междусистемната газова връзка Гърция - България.

"Днес очакваме проекта за разделянето на оставащото за довършване на етапи. Възможно е заповедта за това да бъде издадена още днес", заяви арх. Иван Шишков.

Регионалният министър допълни, че при мобилизация на строителя е възможно интерконекторът да бъде завършен до 10 септември 2022 година.

"Сред приоритетите е също и промяната в Закона за управление на етажната собственост, която е важна за изпълнението на проектите за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още министър Шишков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради сушата в Европа се появиха "камъни на глада"
Заради сушата в Европа се появиха "камъни на глада"
Подготовката за Световното по волейбол завършва с две контроли срещу Канада
Подготовката за Световното по волейбол завършва с две контроли срещу Канада