НОВИНИ

МРРБ: Външните връзки към някои камери и рамки на толсистемата нямат разрешителни за строеж

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 19.01.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Външните връзки към някои камери и рамки на толсистемата нямат разрешителни за строеж, заяви в "Денят започва" регионалният министър арх. Иван Шишков.

"Камерите и рамките са законни, но в един момент, когато започнахме да правим проверка, се оказва, че към днешна дата нямаме доказателства, че кабелите, които захранват от ел. мрежата до самите съоръжения - няма данни да имат разрешение за строеж. Когато се е внедрявала тази система, тогавашният министър Николай Нанков е питал ДНСК как да бъдат одобрявани кабелите - уведомил е за това АПИ и фирмата, която трябва да го изпълнява и към днешна дата нямаме данни да имат разрешение за строеж", каза министър Шишков.

Проверката по случая се очаква да приключи до седмица.

"Най-вероятно ще излезе, че в голямата си част нямат разрешение за строеж и те ще влязат към другите незаконни ремонти и строежи", коментира той.

Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" в периода 2018 - 2020 носи юридическа отговорност за незаконните ремонти на пътища и магистрали, заяви още арх. Шишков. Той прогнозира, че рано или късно ще се стигне до търсене на отговорност от компетентните власти.

Николай Нанков, ГЕРБ: Няма незаконно строителство, към момента не е издаден нито един акт

Преди седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството отчете, че държавата е възложила незаконни ремонти на магистрали, пътища и язовири за над 1 млрд. лв. Затова от министерството предлагат промени в Закона за устройството на територията, с които да се направят проверки на всички незаконно построени инфраструктурни обекти и тези, които отговарят на нормите, да бъдат обявени за търпими.

"Политическото говорене не е решение на проблема. Решението е промени в закона за устройство на територията. Колкото и на мен лично, като архитект, да не ми се иска да предложа такъв текст, който е за обявяване на търпимост, но не и амнистия. Тоест - търпимостта означава, че тези строежи ще бъдат проверени и само тези, които отговарят на нормите, само те ще бъдат обявени за търпими и ние ще сме спокойни, че по тези пътища няма проблем. А тези, по които има проблем, ще накараме строителя да си отстрани всички нередности", каза още той.

Министър Шишков е внесъл предложение в НС глобите за липса на винетки да се ограничат до 3 годишно и очаква то да бъде прието.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са цените на хранителните стоки в Румъния в сравнение с България?
Какви са цените на хранителните стоки в Румъния в сравнение с България?
Иван Таков за шансовете за кабинет с третия мандат: До вчера бях умерен песимист, но вече не съм
Иван Таков за шансовете за кабинет с третия мандат: До вчера бях умерен песимист, но вече не съм