НОВИНИ

МС предлага механизъм за разследване на главния прокурор с промени в НПК

Александър Марков
от Александър Марков
15:20, 21.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство одобри промени Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които предлага механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков. Предложението е съдия от Върховния касационен съд да ръководи разследвания срещу главния прокурор по престъпления от общ характер.

Законопроектът предлага да се създаде глава "Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор..." в НПК, обясни правосъдният министър.

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието: "Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. Този механизъм предвижда наказателен съдия от ВКС от Апелативен или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост от това".

Този ад хок прокурор да бъде назначаван за прокурор от ВКП и да бъде определян на случаен принцип от списък, предварително одобрен от общото събрание на наказателната колегия на ВКС, ако е дал предварително съгласие за това.

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието: "Въвежда се и вътрешен прокурорски кантрол върху действията на този ад хок прокурор и той ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия от Върховния съд, който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, но след като има вече повдигнато обвинение".

Разследващи полицаи, определени от вътрешния министър, и митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите, да бъдат разследващи органи, предвиждат промените.

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието: "Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще са подсъдни на първа инстанция на СГС, а отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции.

Освен това кабинетът предлага и мерки за повишаване на отчетността на главния прокурор чрез изменения в Закона за съдебната власт като намаляване от 17 на 13 гласа мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване или временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор.

Този законопроект е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Крум Зарков, като трябва да бъде приет до средата на следващата година. Промените взимат предвид препоръките на няколко европейски органи и ЕСПЧ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на БФБокс Красимир Инински: Съперниците ни вече излизат на ринга с видим респект към нас
Президентът на БФБокс Красимир Инински: Съперниците ни вече излизат на ринга с видим респект към нас
Манчестър Юнайтед е направил оферта за Антоан Гризман на стойност 60 милиона евро
Манчестър Юнайтед е направил оферта за Антоан Гризман на стойност 60 милиона евро