НОВИНИ

Вече няколко часа депутатите спорят за поправки в Търговския закон

Николай Минков
от Николай Минков
12:39, 21.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в парламента при обсъждане на промени в Търговския закон на първо четене.

Трети час продължават дебатите по три от поправките. Първата предвижда скъсяване на сроковете за производство по несъстоятелност за предприемачите. В България средната продължителност на този процес е 3 години и 5 месеца спрямо година и седем месеца средна продължителност в Европа. Дебатите по тази точка не бяха особено разгорещени.

Не така беше обаче за втората поправка - даване възможност за ускоряване на процедурите на учредяване на прохождащи компании. Срещу това предложение протестираха от ГЕРБ, и то не в самата му същина, а в срока на гласуванията между двете четения. От партията искат да има поне 28 дни между двете гласувания и се аргументират, че има много неясности около сигурността на капиталите на тези дружества.

Третата поправка, която предизвика дебати, е възможността при кражба на лизингов автомобил собственикът да не губи вноски. Досега застрахователите възстановяваха парите не на собственика на откаднатата кола, а на лизинговото дружество.

Петър Петров, "Възраждане": Внесохме законопроект, който да гарантира на хората, които си закупуват коли на финансов лизинг, не на оперативен, да правим разлика, който да гарантира интереса им, че те ще могат да получат обратно най-малкото сумата на самоучастие. - 10:03:04

Стою Стоев, "Продължаваме промяната": Първата част от предложението е просто правен нонсенс и няма как да обоснове приемането на такъв тип законодателна инициатива.

Костадин Костадинов, "Възраждане": Смятате ли, че има зле прикрит лобизъм по отношение правата на лизингодателя, защото в настоящия момент текстовете в Търговския закон изцяло подкрепят само и единствено лизингодателя, което, както знаете, по принцип не е много прието в правото. Там трябва да се търси баланс между интересите на едната и на другата договаряща се страна.

Искрен Митев, "Продължаваме промяната": Вместо постоянно да се обвиняваме кой е лобист и да търсим някакви странични, лични мотиви, да помислим, че може би това, което хората оттук искат да кажат, може да допринесе, да направи един законопроект по-добър.

Радослав Чолаков, ГЕРБ: Колкото до Търговския закон, повтарям това, което казах - не смятам, че с него трябва да се прави политика, там трябва да сме просто 100% юристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе започна тренировки с ПСЖ
Мбапе започна тренировки с ПСЖ
Цветан Соколов с 25 точки в българското дерби с Тодор Скримов в Русия
Цветан Соколов с 25 точки в българското дерби с Тодор Скримов в Русия