НОВИНИ

Схема за продажба на детски лакомства с изтекъл срок на годност разкриха в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 21.12.2022 (обновена)
5012
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Бургаската полиция разкри схема за продажба на хранителни продукти за деца с изтекъл срок на годност отпреди 5 години.

Огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност бяха констатирани и иззети от служители на отдел "Икономическа полиция" при МВР-Бургас от магазин и склад за търговия на едро и дребно със захарни и шоколадови изделия, разположени в Северна промишлена зона - Бургас.

Има данни, че част от лакомствата са разпространени и към вътрешността на страната.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Установени са множество захарни, шоколадови и други изделия, на които е заличен срокът на годност на производителя и поставен нов от служители на бургаската фирма.

Иззети са печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. Фабричните срокове се заличавали, чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв.

"При влизането установихме, че непосредствено до склада, в специално пригодено помещение, служители на фирмата извършват заличаване на срока на годност на артикулите съвсем така - по първобитен начин, с памук, с ацетон, спирт и разни други химикали. Със специален датчик се нанасят новите срокове на годност", заяви Николай Стоилков, Икономическа полиция - Бургас .

Откритата стока е възбранена от агенцията по храните.

"Според мен е доста рисковано. Рисковано е да се храни, трябва да се минат лабораторни изследавния, за да се види дали е опасно. Но щом има срок на годност изтекъл, значи е опасно", категоричен е Антон Моралиев, "Контрол на храните", ОДХ- Бургас.

В склада и магазина на фирмата са констатирани огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност – над 4000 шоколадови яйца, бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледовци, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки, предимно от турски производители.

Открити са и над 16000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъда поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа. Същите са поставени под забрана за реализация от страна на Българската агенция за безопасност на храните и предстои да бъдат унищожени.

Констатирано е, че на голяма част от стоката срокът на годност е изтекъл преди повече от 5 години, като същата е предназначена предимно за деца. При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност.

Снимки: МВР

Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложението за брутна минимална заплата скара синдикати и работодатели
Предложението за брутна минимална заплата скара синдикати и работодатели
Футболните герои на Мароко се завърнаха у дома
Футболните герои на Мароко се завърнаха у дома