НОВИНИ

Един от най-старите храмове във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 21.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Един от най-старите храмове във Велико Търново - "Свети Никола", който е и сред шедьоврите на Колю Фичето, вече 20 години е в аварийно състояние.

Църквата е построена през 1936 г. Ако не бъде направен спешен ремонт, има сериозна опасност за конструкцията на сградата. Спасяването ѝ обедини десетки хора, но оказва се без подкрепата на държавата е почти невъзможно това да се случи.

"Състоянието на храма е особено, нуждае се от основен ремонт. Тази наша дейност започна далечната 1996 г., когато се виждаше, че конструктивно храмът не е добре и едва 2002 г., когато падна западният корниз на храма се видя, че нещата не са добре. Започнахме да търсим варианти, да синхронизираме с Министерството на културата, за да започнем да събираме средства", заяви свещеноиконом Славчо Иванов.

Със събраните пари за 20 години хората успяват да запазят богослужението в храма, както и църковното училище. Намерили са и архитект, който е изготвил проект за реконструкция, но средствата не достигат.

"Вече втора година имаме открита банкова сметка, където има над 130 превода от България и чужбина. Тук обаче става въпрос за сериозен ремонт - отваряне на покрива, разкопаване на основи и полагане на нови колони", обясни отец Славчо.

Вчера пък Министерството на културата призна храма като паметник на културата от национално значение. Това не дава автоматично нови възможности, но би могло да помогне в участието по програми, обясни проф. Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

"За съжаление, нашият регион и църквата не попадат в програмите, които ЕС реставрира, а мащабната реставрация която предстои едва ли би могла да стане без помощта на държавата", посочи тя.

Вижте още в прякото включване на Мирела Дончева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете с ДЦП четвърти месец чака удължаване на ТЕЛК, но документите дори не са задвижени
Дете с ДЦП четвърти месец чака удължаване на ТЕЛК, но документите дори не са задвижени
Англия и Уелс са обхванати от протести на медици
Англия и Уелс са обхванати от протести на медици