НОВИНИ

Успехите на Мароко на Световното в Катар съвсем не са случайни

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:49, 20.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Успехите на Мароко на Световното в Катар съвсем не са случайни. Северноафриканското кралство залага от години на своя футболна стратегия, която се е превърнала във важна част от вътрешната и външната му политика.

Не само в Рабат хората ликуват заради постигнатото от отбора на "атласките лъвове" в Катар. Цяла Африка възприе успеха на мароканските футболисти като свой.

За първи път път отбор от континента достига до такава фаза на турнира, като впечатли света със солидна защита и внимателно разработена тактика - две качества, приписвани обикновено на европейски и южноамерикански тимове.

Амбиции с покритие, особено през последните години. Създадената през 2009-та Академия "Мохамед VI" дава силен тласък на мароканския футбол, който по това време е в застой. Ремонтират се стадиони, изгражда се модерна спортна инфраструктура. За десетина години в елитната школа израстват млади футболни таланти, които вече играят в различни европейски страни. Вътрешното първенство става по-атрактивно. Мароканската федерация по футбол си сътрудничи с много държави от континента за изграждане на стадиони, обучение на кадри и установяване на по-тесни икономически връзки, които преминават през футболните терени.

Дори младите затворници получават шанс да играят в свое африканско първенство. Тренира се и в лагерите за мигранти в Казабланка. Мачовете са терапия против бедността, безизходицата, липсата на перспектива. Мароко печели все по-силни позиции начело на африканския футбол. Прави го целенасочено и методично. Кралството не успя да се пребори за домакинство на следващия Мондиал през 2026 г. Но вече кандидатства за страна домакин през 2030 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерация по художествена гимнастика изпрати успешната 2022 г. с коледно тържество (Видео)
Федерация по художествена гимнастика изпрати успешната 2022 г. с коледно тържество (Видео)
Милиони фенове отпразнуваха световната титла с Аржентина в Буенос Айрес
Милиони фенове отпразнуваха световната титла с Аржентина в Буенос Айрес