НОВИНИ

Русе получи нова линейка от кампанията "Капачки за бъдеще"

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 20.12.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

В Русе пристигна новата линейка за бебета, която беше купена благодарение на кампанията „Капачки за бъдеще". Тя ще е на разположение 24 часа, седем дни седмично и ще обслужва най-малките пациенти не само в Русе, но и в областите Силистра и Разград.

125 недоносени бебета са се родили тази година в Русе. За да бъдат някои от тях спешно транспортирани без риск до други здравни заведения в страната досега се налагаше наличните линейки да бъдат оборудвани с допълнителна апаратура и кувьоз.

Това вече не е необходимо, защото новият специализиран автомобил от „ Капачки за бъдеще" освен с кувьоз разполага с кислородни бутилки, респиратор и дори антивибрационна платформа, а по преценка на медицинския екип родителят ще може да придружава детето си. 250 000 килограма пластмасови капачки бяха събрани тази година , за да бъде закупена модерната линейка. Тя е произведена в България, а медицинската й апаратура е с европейски сертификат.

Освен майка на две малки момчета, Николета Атанасова е автор на семеен блог. Здравето на бебетата, липсата на детска болница и линейка в Русе са най-обсъжданите теми.

"Трябва да се реагира в рамките на минути понякога. Изпадам в паника и ужас всеки път, когато трябва да търся педиатър, който да се отзове. Една такава линейка ще е от голямо значение, защото тя ще е предназначена само за нашите деца и ще откликва само и единствено на техните нужди", заяви Николета Атанасова.

С всяка изминала година броят на преждевременно родените бебета се увеличава.

"Нашите недоносени деца задължително се карат до София, прави се скрининг на очичките", каза Иван Иванов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Канев".

"Качественият транспорт и качествената първична реанимация е от изключително значение за живота и здравето на тези бебета. А бързината е на първо място, когато има дете в тежко състояние", допълни неонатологът Лилия Георгиева.

Неонатологичното отделение в Русе ще обучи специален екип как да транспортира бебетата в рисково състояние с новата линейка.

"Дали ще можем да бъдем адекватни да транспортираме деца от региона това на този етап не мога да ви го гарантирам, … защото е свързано с много повече хора, а не разполагаме с толкова лекари. Но гарантирам, че децата, които имат нужда да бъдат лекувани при нас,…ще бъдат транспортирани с тази линейка", заяви Иван Иванов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Канев".

Досега кампанията "Капачки за бъдеще" е помогнала на 36 болници в страната с кувьози и медицинска апаратура.

"Разраствайки се кампанията, сега успяваме да дарим вече трета линейка. Някой ден хеликоптер, детска болница и накрая ще завършим магистрала "Хемус" и ще стигаме до Русе много по-бързо", коментира Лазар Радков организатор на кампания "Капачки за бъдеще".

"Вярвам, че с тази кауза ще бъдат спасени още много деца, нека да продължаваме да събираме капачки и да ги пускаме в обозначените места", заяви Николета Атанасова.

Следващата стъпка е закупуването на четвърта линейка с парите от рециклираните капачки.

Автор: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милиони фенове отпразнуваха световната титла с Аржентина в Буенос Айрес
Милиони фенове отпразнуваха световната титла с Аржентина в Буенос Айрес
Парламентарната комисия за българите извън страната изслуша македонски българи от Охрид, Битоля и Прилеп
Парламентарната комисия за българите извън страната изслуша македонски българи от Охрид, Битоля и Прилеп