НОВИНИ

Руското настъпление към Бахмут продължава

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:13, 21.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Бахмут остава горещата точка на фронта в Украйна. Руското настъпление към града продължава.

Доброволци организираха евакуация на населението. Предполага се обаче, че там продължават да живеят около 10 000 души.

След петмесечна битка за Бахмут незасегнати от ударите сгради почти няма. Сраженията в града са ежедневие. Местните жители отдавна са пренесли живота си под земята - в бункери и мазета.

"Вече се изморих от този живот. Не спират да стрелят. Убиха съседите ми. На улицата, на която живея останаха само две неразрушени къщи. Вече се страхувам за живота си", казва жителка на града.

От 80 000 жители, сега в Бахмут са останали по-малко от 10 000 - предимно възрастни, болни и самотни хора. Доброволци се опитват да евакуират и тях.

"Ракета вчера падна до къщата ни. Всички прозорци паднаха. Те отдавна се счупиха, не вече не остана нищо от тях", разказва местен жител.

За Бахмут се води окопна война. Военни експерти сравняват битката за града, със сражения от Първата световна война. А воюващите там, и украинци, и руснаци, наричат случващото се в Бахмут "месомелачка". И двете страни не съобщават броя на жертвите в сраженията за града.

"Когато си лягаме, се молим. Когато ставаме, се молим. Молим се да останем живи. Вече изгубихме представа за времето. Не знаем кой ден е. Събота ли е, неделя ли е? Не знаем", казва друга жителка на града.

Украинският президент Зеленски вчера посети Бахмут, за да се срещне със сражаващите се украинци.

Местоположението на Бахмут е стратегическо - намира се на около 90 километра от Донецк. Ако градът падне, Русия ще си осигури коридори към две големи селища - Краматорск и Славянск. Военни експерти не прогнозират скорошна победа за нито една от страните. Най-вероятно ще се следва тактиката - война на изтощението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъск ще подаде оставка като шеф на Туитър, след като намери заместник
Мъск ще подаде оставка като шеф на Туитър, след като намери заместник
Все по-топло време в близките дни
Все по-топло време в близките дни