НОВИНИ

МВнР: 755 е окончателният брой на избирателните секции в чужбина

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:56, 14.09.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателният брой на изборните секции в чужбина ще бъде 755. За вота на 2 октомври те ще са с 4 повече от последните избори през ноември миналата година.

От външното министерство увериха, че е спазен крайният срок за образуване на секции и качването на адресите им в сайта. Във ведомството вече са получени бюлетините и изборните книжа. Броят им надвишава 700 000, каза председателят на работна група "Избори" във ведомството Иван Кондов.

"Предстои да получим и машините. За нас е много важно кога точно ще ги получим, защото тяхното изпращане винаги представлява доста сериозен логистичен проблем. Говорим за, поне до момента ЦИК е решила да бъдат изпратени 525 машини в 290 секции. В 235 от тях ще се гласува с две машини. В останалите 55 с по една. Вчера в ЦИК приключиха консултациите с политическите партии. Става въпрос за назначаване на членове на СИК. Партиите дадоха заявки за малко на 1800 членове от общо 4200, което е доста съществен брой", обясни Иван Кондов - постоянен секретар и председател на работна група "Избори" в МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се организират избори в чужбина - опитът във Виена
Как се организират избори в чужбина - опитът във Виена
Мими Христова завърши пета на световното по борба в Белград
Мими Христова завърши пета на световното по борба в Белград