НОВИНИ

КЕВР: Прогнозата на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 12% през ноември е нереалистична

Николай Минков
от Николай Минков
19:23, 14.09.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Прогнозата на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво с 12% през ноември е нереалистична, заяви за "По света и у нас" председателят на КЕВР Иван Иванов, позовавайки се на международните котировки, с които е обвързано ценообразуването у нас. Според него ограничаване на пиковото потребление, е най-приложимата мярка от пакета, предложен от ЕК за овладяване на енергийните цени. По този повод служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че до момента няма конкретни изисквания от Брюксел към държавите - членки, като до момента само са били обсъдени отделните предложения.

"Булгаргаз" предлага по-висока прогнозна цена на газа през ноември

Шефът на КЕВР обясни, защо анонсираното от "Булгаргаз" поскъпване през ноември е пазарно нереалиситчно.

"Това е една далечна прогноза и като наблюдавам движението и тенденциите в изменението на TTF - това е цената на Нидерландската борса, считам, че или няма да има изобщо повишение, или ще бъде значително по-малко. Съгласно последните данни, които имаме от провежданите търгове, в които и "Булгаргаз" участва, можем да се надяваме на едни поносими цени на природния газ за следващите месеци в количества, които напълно да задоволят нуждите на България", заяви Иван Иванов - председател на КЕВР.

По повод предложените от ЕК мерки за стабилизиране на енергийните цени, сред които таван на цените на газа и ограничения на потреблението, шефът на регулатора обясни, кое е най-приложимо за българските условия.

ЕК предлага задължително пестене на ток в пикови часове и таван на свръхпечалбите на енергийните дружества

"Това, което считам, че наистина трябва да се реализира, е да бъдат насърчени както индустрията, така и битовите потребители към намаляване на потреблението на природен газ и разбира се на ел. енергия. При намалено потребление, в разумни граници, разбира се България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми", обясни Иван Иванов - председател на КЕВР.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че до момента няма конкретни изисквания от ЕС към държавите членки за овладяване на енергийните цени.

"На срещата в Брюксел миналата седмица бяха обсъдени няколко направления, целта на които е стабилизация на пазара на електроенергия и газ", каза Росен Христов – служебен министър на енергетиката.

И акцентира върху най-дискутираната мярка, предложена от ЕК.

"Потенциално поставяне на таван на цената газа общо и по-специфично може би на вноса на газ от Русия. За момента очакваме от Европейската комисия конкретното предложение вече с конкретните цифри", каза още Росен Христов – служебен министър на енергетиката.

Не се очаква режим на тока в България, заяви министърът на енергетиката

Той отново потвърди, че на 1-ви октомври в пълен обем азерският газ ще потече по интерконектора с Гърция и увери, че опасност от режим на тока няма, тъй като България е износител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Бургас остави в ареста помориеца, обвинен за измами в Австрия
Съдът в Бургас остави в ареста помориеца, обвинен за измами в Австрия
Цанко Цанков: Възможностите ми позволяват да атакувам и рекорда на Гибралтарския проток
Цанко Цанков: Възможностите ми позволяват да атакувам и рекорда на Гибралтарския проток