НОВИНИ

Без референдум срещу Договора с България, поискан от ВМРО-ДПМНЕ

Александър Марков
от Александър Марков
18:25, 14.09.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Исканият от опозицията в Република Северна Македония референдум срещу Договора с България няма да се състои. Поне засега. ВМРО-ДПМНЕ, която организира антибългарски протести против т.нар. "френско предложение", внесе искане за всенародно допитване в Събранието в Скопие, но председателят Талат Джафери реши, че то е противоконституционно. Решението е на фона на двудневното заседание на смесената историческа комисия днес и утре в Скопие, която разглежда Гоце Делчев и учебниците за седми клас.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в Договора за добросъседство с България директно отрицание на идентичността, т.нар. език и история на Република Северна Македония, поиска отмяната му.

Председателят на Събранието Талат Джафери отхвърли искането за референдум като противоконституционно, тъй като международните договори стават част от правния ред на страната и не могат да се променят със закон. ВМРО обвини премиера Ковачевски и властта, че се крият от народа.

"Знаят дека ке има излезност. Второ - знаят дека народот е против Договорот, кой е извор на асимилацията, коя СДСМ и Ковачевски я спроведуваат", заяви Дафина Стояноваска, депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

От управляващия Социалдемократически съюз обявиха, че договорът може да бъде отменен само от кабинета и че ако ВМРО дойде на власт, ще може да го направи. Обвиниха лидера на опозицията Християн Мицкоски, че иска да върне страната в застой.

"Почнавме преговори со ЕУ како македонци, а нашиот македонски язик влезе во ЕК и вракяне от той пат назад нема", каза Йован Митревски, говорител на СДСМ.

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир предупреди, че всички инициативи, които водят назад и пречат на евроинтеграцията на Скопие, трябва да се избягват.

"Добросъседските отношения са съществена част от преговорния процес с ЕС, а Договорът за добросъседство с България, както и Преспанският договор, трябва да се изпълняват в дух на добра воля от всички", заяви Дейвид Гир, посланик на ЕС в Република Северна Македония.

Според експерти от Северна Македония оттук нататък не е ясно как ще се развие процесът и ще има ли ново искане за референдум от опозицията.

"Именно депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са ключови за прокарването и на конституционните промени за вписване на българите", посочи Тамара Грънчаровска, ТВ "Телма" .

Вписването на българите в Конституцията е ключово условие, преди Република Северна Македония да отвори втората Междуправителствена конференция с Брюксел, която е същинското начало на проговорите.

От българското външно министерство коментира, че според тях, въпросът няма да бъде актуален.

"Тъй като "Левицата" и ВМРО-ДПМНЕ засега оспорват само в публичното пространство само това решение, но от юридическа гледна точка то стои доста непоклатимо", обясни Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

От МВнР съобщиха още, че историческата комисия, която днес и утре заседава в Скопие, е представила постигнатите до момента резултати в преговорите и предстои промяна в учебниците по история.

Репортери: Александър Марков, Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дните на японската култура у нас: Икебана ще радва посетителите в НДК
В Дните на японската култура у нас: Икебана ще радва посетителите в НДК
Николай Киров: За мен е чест и отговорност да бъда начело на Берое
Николай Киров: За мен е чест и отговорност да бъда начело на Берое