НОВИНИ

Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протест с искания към държавата (обобщение)

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:01, 14.09.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на зърнопроизводителите в 15 града на страната. Исканията - държавата да вземе мерки за нерегламентирания по думите им внос на украинско зърно, както и предоговаряне на европейските изисквания за използване на пестициди.

Зърнопроизводители от цялата страна се обявиха за строг контрол при вноса на зърнени култури от Украйна. В Русе се събраха над 40 машини на производители от целия регион.

"Влиза страшно много зърно, което е с неясни показатели, неясно качество и влиза в неясни бази. И е крайно време държавата да задейства институциите и да започнат да проверяват какво зърно влиза и къде отива. Защото се създава смут на пазара от гледна точка на това, че има едно леко пренасищане, цените падат, колегите започват трудно да реализират продукцията си", заяви Милен Коев - председател на Регионалния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

Протест на земеделците в страната срещу безконтролния внос на украинско зърно

В Добрич определиха протеста си като битка за оцеляване на бранша. Петкилометрова колона тежки трактори премина по основните булеварди на града.

"Изключително много сме ядосани за регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектор "Земеделие", които през живота си не са били на поле и не са изпълнявали по някакъв начин критерии. Добруджа има 3,5 млн. дка обработваема земя това са ренти, това е поминък на хора. Вие ще го унищожите със същия хъс, с който се опитвате да унищожите и европейското", каза Радостина Жекова, председател на добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В София браншовата организация на зърнопроизводителите също представи исканията на бранша. Според Националната организация на зърнопроизводителите нерегламентирния внос на некачествено украинско зърно подбива цените у нас и тазгодишната българска реколта, която отговаря на европейските изисквания, залежава по складовете.

Снимки: БГНЕС

"Нашето искане е забрана за внос на зърнена продукция с неразрешени за европейския съюз препарати за растителна защита, всички останали страни за които говорим, проблемът им не е вноса, а логистиката. При нас проблемът е вноса, в европейската пътна карта е записано ясно, че страните от ЕС трябва да осигурят достатъчно коридори за износ на украинското зърно за страни които се нуждаят. Вносът на украинско зърно в ЕС е спекула на някои търговци", коментира Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделският министър: Ще поискаме ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители

Зърнопроизводителите поискаха и предоговаряне на изискванията на Зелената сделка, според които използването не пестициди трябва да намалее чувствително. В ранния следобед от бранша се срещнаха със земеделския министър, след което стана ясно, че конкретни мерки ще бъдат набелязани другата седмица в рамките на Консултативния съвет по земеделие.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Киров: За мен е чест и отговорност да бъда начело на Берое
Николай Киров: За мен е чест и отговорност да бъда начело на Берое
България с девет джудисти на Европейското за младежи
България с девет джудисти на Европейското за младежи