НОВИНИ

Пренесоха тленните останки на кралица Елизабет Втора за поклонение в Уестминстър хол

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:18, 14.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С траурна процесия този следобед ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора беше пренесен от Бъкингамския дворец до Уестминстър. В следващите 4 дни британците ще могат да кажат своето последно сбогом на обичаната си кралица. Елизабет Втора ще бъде погребана в понеделник по обяд.

Точно в 16.22 местно време кортежът с тялото на кралица Елизабет Втора напусна Бъкингамския дворец. Бели цветя и имперската корона, която приживе кралицата е казвала, че е изключително тежка и не обича да носи, са положени върху ковчега. Тази нощ тленните ѝ останки за последно бяха в нейния лондонски дом. Десетки хиляди поданици на Елизабет Втора чакаха с часове в проливния дъжд - едни я аплодираха, а други свеждаха глави и мълчаливо се сбогуваха.

1000 военнослужещи, предвождани от Кралската конна артилерийска част се включиха в процесията днес. С топовни салюти в Хайд парк отдаваха почит на кралицата. Над смълчания Лондон отекваше звукът на камбаната на кулата Елизабет, по-известна като Биг Бен.

Мълчаливо зад катафалката вървяха и четирите деца на покойната кралица - крал Чарлз Трети, принцеса Ан и принцовете Едуард и Андрю. Част от кортежа бяха и принцовете Уилям и Хари.

40 минути по-късно ковчегът с тялото на Елизабет Втора беше внесен в построената през 1097 година Уестминстър Хол - най-старата и знакова зала от Уестминстър. Последва 20-минутна църковна служба, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Хиляди британци от сутринта се редят на опашка, за да могат да се поклонят пред кралицата. Очаква се в следващите 4 дни през Уестминстър Хол да преминат близо 800 00 души. Хората са предупредени, че може да стоят на опашка близо 30 часа.

Елизабет Втора ще бъде погребана с почести в понеделник. Очаква се над 2000 души да присъстват в Уестминстърското абатство - мястото, където тя се омъжва, където е нейната коронация и където сега ще бъде изпратена за последно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без референдум срещу Договора с България, поискан от ВМРО-ДПМНЕ
Без референдум срещу Договора с България, поискан от ВМРО-ДПМНЕ
Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протест с искания към държавата (обобщение)
Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на протест с искания към държавата (обобщение)