НОВИНИ

МВнР: Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими

мвнр публикува протокола първото заседание съвместната междуправителствена комисия
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 13.06.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Това се казва в позиция на Външно министерство, разпространена по повод изявление на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Във връзка с публикувано на 12 юни 2023 г. в социалните мрежи обръщение на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна, Министерството на външните работи би искало да напомни за следното:

Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води.

Помощта, която Република България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности.

В този смисъл, България е участник в редица национални и международни инициативи за борба с дезинформацията с ясното разбиране за основополагащата роля на демократичното ни общество в споделените ни усилия за недопускане на внушения и спекулации", пишат от МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен иска се раздели със Садио Мане през лятото
Байерн Мюнхен иска се раздели със Садио Мане през лятото
Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения срещу себе си
Доналд Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения срещу себе си