НОВИНИ

МВнР за думите на Ковачевски пред Съвета на Европа: Всяка аналогия със страданията на украинския народ е цинична и недопустима

живо брифинг мвнр
bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 18.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа, министерството на външните работи на Република България подчертава, че е недопустимо заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава-член на Европейския съюз. Изявлението на премиера на РСМ за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити.

Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима.

Европейската перспектива на Република Северна Македония минава през стриктно придържане към Европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения.

Особено притеснително в изявлението на министър-председателя Ковачевски е внушението, че ако Северна Македония не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания. България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги. За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи.

Призоваваме властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави-членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените ѝ ръце, се казва още в позицията на МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите изслушват шефовете на НСО и ДАНС за взрива срещу Гешев
Депутатите изслушват шефовете на НСО и ДАНС за взрива срещу Гешев
Ковачевски и Пендаровски с критики срещу София
Ковачевски и Пендаровски с критики срещу София