Мюфтийството в Благоевград забрани петъчните молитви заради коронавируса

от БНТ
16:32, 07.04.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Районното мюфтийство в Благоевградска област предприе мерки срещу разпространението на коронавируса в джамиите. Действията са съгласувани с разпоредбите на Главното мюфтийство в страната.

Забранени са петъчните молитви, а хората могат да изпълняват религиозните ритуали само в домовете си.

Мюсюлманите не могат да присъстват на ежедневните молитви в джамията, както и на ритуала за Свещената нощ, която отбелязват днес. Само една част от джамиите ще останат отворени и ще могат да се ползват само от пътуващи хора.

Айдън Мохамед: Затова сме инструктирали, ако идват хора 2-3-5 човека, те по инструкция на имама да бъдат разделени един от друг, да не са един до друг, да не влизат заедно, да влизат поетапно, тъй като има пътуващи хора, които няма къде да си отслужат молитвите, няма как на улицата или на пътя да спре да го направи това нещо.

От районното мюфтийство казаха, че вече са запознали хората в новите разпоредби.

Осман Кутрев: Предупреждаваме ги, казваме по-добрата молитва, по-приетата молитва е тази, която е направена в домовете. И хората, които искат да ни разбират и искат да направят по-доброто, и нямаме проблеми сега.

Ферад Сейков: Никаква трудност не изпитваме да го изпълняваме вкъщи, след като има забрана от министерство, главно мюфтийство, за нас това е нормално.

На сватбените ритуали и на погребенията e препоръчително да присъстват също ограничен брой хора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама на съд за катастрофата на жп прелеза до Асеновград
Двама на съд за катастрофата на жп прелеза до Асеновград
Може ли болницата в Провадия да приема пациенти с COVID-19?
Може ли болницата в Провадия да приема пациенти с COVID-19?