НОВИНИ

На 100% са обработени изборните протоколи в Хасково

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
08:00, 28.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

При 100 процента обработени резултати в РИК-Хасково. Победителят на изборите в региона е коалицията ГЕРБ-СДС. Те получават 33,81 на сто от гласовете в областта. Формацията има близо 30 000 действителни гласа или с над 6000 повече от предишния извънреден вот.

На втора позиция с 19,33% е "ДПС - Ново начало", които получават близо 17 000 гласа. За другата фракция в ДПС - "Алианс за права и свободи" своя вот са дали под 7 процента от избирателите или малко над 6000 гласа. Алиансът около Ахмед Доган обаче остава на пето място по резултат, като преди него са "Възраждане" и ПП-ДБ.

От Районната избирателна комисия заявиха, че заради безпрецедентното решение, което първи в страната взеха - да спрат масовите немотивирани смени в състава на секционните комисии, не се стигна до хаос с изборите. Нямаше масово сгрешени протоколи, защото не са допуснати необучени кадри в СИК, обяви членът на РИК-Хасково Тонка Апостолова.

Според председателя на Районната избирателна комисия, основните заявления за смени на секционни членове, които бяха рекорден брой, както и масовите жалби и сигнали за агитация и контролиране на вота, са идвали от двете фракции в ДПС.

"Не влязохме в партийните комбинации, а защитихме обществения интерес", коментира Добромир Якимов и даде висока оценка за работата на РИК и СИК този път. “Вече имаме и повече опит - седми избори са все пак, но не очаквахме, че ще приключим целия процес в 5 сутринта. Ако вчера нямаше и този хаос с машините в 30 секции, щяхме да сме готови и по-рано”, подчерта Якимов.

Все пак в три секции в региона се наложи повторно броене.

Вижте още в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При 100% обработени протоколи в Пловдив първи са ГЕРБ-СДС
При 100% обработени протоколи в Пловдив първи са ГЕРБ-СДС