НОВИНИ

На 15 декември: Общонационален протест на таксиметровите водачи и превозвачи

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:54, 14.12.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
декември общонационален протест таксиметровите водачи превозвачи
Снимка: Архив/БГНЕС

На 15 декември Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България излиза на общонационален протест. Той ще се проведе от 12.00 ч. пред сградите на общините в страната.

"На 26.11.2020 г. представихме и внесохме официално нашите искания в Министерски съвет, в Министерство на транспорта, в Министерство на икономиката и в Столична община. До настоящия момент нито един представител на изброените по-горе институции не се е свързал с нас, нито е проявил заинтересованост или е показал по някакъв начин, че не неглижира проблемите и исканията ни", заявяват таксиметровите водачи.

Ето защо на 15 декември излизаме отново на протест, за да защитим исканията си и да накараме отговорните лица да ни чуят и видят, допълват от организацията.

В София протестът ще започне с шествие на таксиметровите водачи в столицата, както следва:

първи лъч: Сбор – Седми километър – „Блиц Изот“ – 11.30 ч., втори лъч: Бул. „Вл. Вазов“ и ул. „Станислав Доспевски“ (църквата) – 11.30 ч., трети лъч: Последна спирка на трамвай 10, Западен парк – 11.30 ч., Сборен пункт: Столична община, ул. „Московска“ 33 – 12.00 ч.

В исканията, адресирани до Министерски съвет, министерствата на транспорта и икономиката, както и до столична община, таксиметровите шофьори настояват за адекватни условия на труд и за актуализиране на тарифите за превоз: начална – 2,10 лв.; за километър – 1,30 лв. дневна и 1,50 лв. нощна; повикване – 2,10 лв. и престой – 0,42 лв. за минута.

От бранша искат още изцяло премахване на патентния данък за 2021 г., приравняване на услугите им към обществения градски транспорт, както и премахването на приложението „Максим“ и споделеното пътуване.

Настояванията на таксиметровите шофьори включват още техническият преглед на автомобилите да важи за 12 месеца, колите да бъдат обезопасени с паник-бутон. От общината искат и замяна на знака пред стоянките „Забранено паркирането“ със „Забранено спирането“, да се монтират камери за видеонаблюдения на всяка стоянка, а всички промени да бъдат одобрени на извънредна общинска сесия още през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има известен напредък в преговорите по Брекзит, но различията остават
Има известен напредък в преговорите по Брекзит, но различията остават
Тристранката обсъжда утре извънредно правото на достъп до медицинска помощ
Тристранката обсъжда утре извънредно правото на достъп до медицинска помощ