НОВИНИ

На редица нарушения в изборния ден се натъкна екип на БНТ в Буковлък и Дисевица

В Буковлък кандидат за кмет на Плевен влезе в изборно помещение, в Дисевица гласуват с агитационни картончета в ръка

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 29.10.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

На поредица от нарушения в избирателните секции в плевенските села Буковлък и Дисевица се натъкна екипа на БНТ.

Кандидат за кмет на Плевен влезе в изборно помещение в с. Буковлък. До секционните избирателни комисии са разлепени агитационни материали. Два телевизионни екипа - единият на БНТ, бяха изгонени от една от секциите. В с. Дисевица хората гласуват масово с агитационни картончета в ръка вътре в изборното помещение.

В момента в селото има засилено полицейско присъствие, пристигнаха и сили на жандармерията.

Ето как видяха изборния ден в селата Буковлък и Дисевица Александър Марков и оператора Станислав Златев:

Скандали за надраскани бюлетини и корпоративен вот възникнаха между секционни комисии и кандидати в плевенското село Буковлък още преди обед. Кандидат за кмет на град Плевен влезе, без да има право, в изборното помещение. Между него, застъпниците му и членовете на СИК започна скандал надсписват ли се бюлетини.

Секунди по-късно човек, който не е член на секционната комисия, но присъства в помещението, видя, че екипът ни заснема скандала и ни изгони от помещението. Трима полицаи наблюдаваха случващото се.

"Вътре почти цялото е пълно безобразие. Всеки си прави, каквото си пожелае. Драскат, пишат, придружават", казва Венцислав Христов, застъпник на кандидат за кмет.

Екипът ни направи втори опит да влезе в изборната секция, но той отново се оказа неуспешен.

Минути по-късно, повикани от наблюдатели, пристигат членове на ОИК, които не знаят дали вратата трябва да е затворена, или отворена.

"Нямаме указания дали може да е отворена, или затворена. Въпросът е да не се нарушава изборният процес и да има пряка видимост", каза Николай Яков, секретар на ОИК-Плевен.

Пряка видимост няма. Но всички в селото знаят за кого ще гласуват. А точно пред избирателната секция за капак има разлепени агитационни плакати.

В село Дисевица доста хора гласуват с картончета с лика, номера на бюлетината и името на един определен кандидат за кмет. Влизат с картончетата в изборното помещение. Една от гласоподавателките споделя с екипа ни, че получила картончето отвън. Някои от жените крият картончетата в дрехите си, а председателката на секционната избирателна комисия Елеона Пулиева не вижда проблем в това.

В края на нашия престой в Дисевица се наложи членове на СИК-а сами да сгъват бюлетината на гласуващите, защото те не можеха сами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Стоилов и Менорка със загуба в Испания
Емил Стоилов и Менорка със загуба в Испания
Ливърпул не се затрудни при класическата победа над Нотингам Форест
Ливърпул не се затрудни при класическата победа над Нотингам Форест