НОВИНИ

Гласуваш, отиваш да напазаруваш и получаваш ресто 50 лв. - как се купува вот в с. Помен

Магазинът е затворен след намесата на полицията, случаят е препратен към прокуратурата

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 29.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнал за купуване на гласове в село Помен, община Две могили, Русенско. По думите на застъпника, подал жалбата, след като гласуват, хората минавали през магазина на един от кандидатите за общински съветник и освен продуктите получавали ресто от 50 лева. На място е направена проверка от полицията, а сигналът е препратен към дежурния прокурор.

В село Помен право на глас имат 229 души. До обяд почти половината от тях вече бяха гласували - според застъпника на една от партиите, почти под строй за един от кандидатите за общински съветници.

"Масово се отправяха от секцията към близкия магазин. Което ми направи впечатление остро... влизат в магазина и излизат без да пазаруват, което за мене лично си е предпоставка за купен вот... магазинът е на човек, който е местен… местен така да го наречем феодал", каза Мирослав Иванов – застъпник.

В ранния следобед интересът към гласуване в село Помен беше затихнал и никой не идваше в секционната комисия. Малкотто хора, които бяха на площада отрекоха да са им предлагали пари срещу глас.

"Подкрепяме си нашите хора, но за парични средства не съм чувал някой да дава, да мотивира някой с пари", каза Сали Салиев.

Въпросният магазин беше затворен. Според застъпника, подал жалбата, това е станало след намесата на полицията.

"Дойдоха от икономическа полиция, взеха обяснения и го затвориха", каза Мирослав Иванов – застъпник.

Сигналът е изпратен и до Общинската избирателна комисия в Две могили.

"Тези действия, в жалбата, които са посочват, са извършени пред избирателното помещение, и тя ми отговори, че няма как тя да отговаря за действията на избирателя след като упражни той правото си на вот. Говорих с дежурния полицай, който каза, че няма данни за такова престъпление", каза Анелия Петрова – председател на ОИК – Две могили.

Комисията не се е произнесла по казуса, тъй като са преценили, че не е от тяхната компетентност и са предали случая на прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Стоилов и Менорка със загуба в Испания
Емил Стоилов и Менорка със загуба в Испания
Ливърпул не се затрудни при класическата победа над Нотингам Форест
Ливърпул не се затрудни при класическата победа над Нотингам Форест