НОВИНИ

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ "Струма", намерени са телата на 44 души

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 25.11.2021
5965
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на АМ "Струма". Това заяви на брифинг зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По думите му мантинелата, в която първоначално се е нанизал автобуса, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента.

На мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. В тази връзка е разпоредена проверка на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна.

Главният прокурор разпореди на ВАП проверка на магистралите в цялата страна

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разказа, че при разговора ѝ с един от оцелелите, той е разказал, че са спасени 8, а не 7 души. Разследващите проверяват тази хипотеза.

На мястото на трагедията са намерени 44 тела на загинали.

Подробности вижте в прякото включване на Иво Никодимов.

Много е вероятно някой от туристите да се е прекачил на територията на България в някой от другите автобуси от туристическата група и затова пътниците да са с един по-малко, заяви ръководителят на екипа от следователите, които работят по казуса, Мариан Маринов.

По думите му има свидетелски показания от бензиностанцията, на която автобусите са почивали, че пътници са се прекачвали в превозните средства. Дали изгорелият автобус е пътувал с пътник по-малко ще стане ясно след като получим цялата документация от Република Северна Македония.

Събраните материали категорично отхвърлят версиите пожарът да е предизвикан от контрабанда на гориво или от терористичен акт. Установено е, че в автобуса е имало три празни туби за гориво, които нямат отношение към избухването на пожара.

Според разследващите е много вероятно пожарът да е възникнал след като автобусът буквално се е нанизал на мантинелата при уширението, получило се е търкане с асфалта и искри, изтекли са и горивни течности.

Разследването до момента показва, че след първоначалния удар на автобуса в мантинелата е възникнал внезапен и силен пожар, а автобусът е спрял малко по-надолу по пътя в отсрещната мантинела.

Всички жертви на тежкия инцидент са починали от вдишване на отровни газове в следствие на пожара, показват резултатите от аутопсиите.

Двама от оцелелите, които са били будни по време на произшествието, свидетелстват, че веднага след удара са започнали интензивни пламъци в дясната част на автобуса.

Веднага са започнали опити да се отворят прозорците на превозното средство. Предната врата в момента на удара е изхвърчала. Въпреки това обаче пътниците не са могли да излязат оттам, защото в тази част на автобуса вече е горял силен пожар. Всички са се струпали към средната врата, която обаче се оказва затисната от мантинелата на лявата лента.

Вчера стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха граждани на Република Северна Македония.

Сформиран е екип от следователи и прокурори за разследването на трагедията на АМ "Струма"

Утре прокурор и следовател от екипа заминават за Скопие, за да връчат официално на главния прокурор на РСМ молба за правна помощ.

Очаква се в рамките на командировката им да получат от разследващите в Република Северна Македония документацията за състоянието на автобуса и разрешителните, с които разполага, както и ДНК материал, събран от близките на пътуващите в автобуса, за да може да приключи максимално бързо идентификацията на жертвите и телата им да бъдат предадени на техните близки.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" - ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов с едно второ и две трети места в САЩ
Антъни Иванов с едно второ и две трети места в САЩ
Пускат движението по АМ "Струма" в участъка на тежката катастрофа
Пускат движението по АМ "Струма" в участъка на тежката катастрофа