НОВИНИ

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 23.04.2021 (обновена)
Чете се за: 06:55 мин.
Политика
Слушай новината

3 дни след като получиха от ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Решението предложения от коалицията проектокабинет да не бъди внесен за гласуване в пленарната зала бе взето на Изпълнителна комисия с участието на лидера на ГЕРБ рано тази сутрин.

До днешното връщане се стигна, след като в два последователни дни в парламента първо в сряда от Демократична България, а вчера и от "Има такъв народ" отказаха отправената покана от ГЕРБ-СДС за разговори.

Днес при държавния глава Румен Радев предложеният за премиер Даниел Митов обвини тези две партии в политическа безотговорност и арогантност.

Държавният глава пък каза, че очаква през следващите дни до връчването на новия проучвателен мандат да бъдат използвани от политическите партии за диалог.

Митов: Това, че "Има такъв народ" и ДБ отказаха среща с ГЕРБ е откровена политическа незрялост

В 10:30 ч. коалицията ГЕРБ-СДС върна получения дни по-рано мандат за съставяне на правителство след отказа за консултации с тях от страна на "Демократична България" и "Има такъв народ".

"Бяхме подготвени с екип, бяхме подготвени с политики, с разговори за политики, но за съжаление политическите партии, с които смятахме, че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно до голяма степен проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас", каза кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Радев казва до дни кога ще връчи мандата на "Има такъв народ"

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на "Има такъв народ" в следващите дни.

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския Парламент на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата", каза президентът Румен Радев.

Решението на ГЕРБ-СДС да върне мандата дойде след ранно сутрешно заседание на Изпълнителната комисия на партията с лидера и премиер в оставка Бойко Борисов, който коментира отказа на Демократична България и Има такъв народ за разговори.

"Най-лесно е да откажеш разговор и среща. Защо? Защото там, на такива срещи, трябва да дадеш аргумент "за" и "против". Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата с проекто състава на правителството. Но българските граждани успяха да видят как би изглеждал наш кабинет в такава революционна, в кавички, казвам, ситуация, защото революцията свърши само за няколко дни", каза министър-председателят в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Борисов, и следващите партии няма да излъчат правителство, което чертае хоризонт към нови предсрочни парламентарни избори.

"Те няма да направят правителство. Страх ги и няма да покажат правителство. Те няма да постъпят отговорно като нас. Да кажат: Слави Трифонов - премиер, вътрешен министър този, външен. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Татко ще им купи колело, ама по нататък. Що?! Имат брутално мнозинство - 165 депутати", каза Борисов.

Веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемете им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите. И ако това е целта да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Те няма да се справят с това, което говорят - за електронно гласуване, по пощите, ще направят голям проблем.

Според Борисов, народът е гласувал за ГЕРБ, но и партии, които да ги контролират.

Бойко Борисов, министър-председател в оставка и лидер на ГЕРБ - 08:10:14 -

"Народът каза така. ГЕРБ трябва да е в управлението. Под каква форма - не знам. И второ каза - ГЕРБ трябва да бъде контролиран от тези партии от петата, четвъртата в парламента. Сиреч не ни даде превес. Не може ние кат сме казали първи, той народът не ни е казал - ето тръгвайте да управлявате. Той е казал - да, много направихте, но и много трябва да промените и да направите", каза премиерът в оставка.

Оттук нататък топката е в ръцете на "Има такъв народ", заявиха от ГЕРБ-СДС след връщането на мандата.

"Политическата отговорност оттук нататък лежи върху тях и ние ще реагираме по начина, по който те действат", каза кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

"Считаме, че това е достатъчно усилие от наша страна, положихме усилия, поканихме партиите, с които смятахме, че можем да имаме допирни точки по програма и приоритети, и желаем успех на следващите", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От ГЕРБ са изразили своите притеснения пред президента, свързани с мерките за излизане от кризата, които не са в полезрението на парламента в момента.

Даниел Митов и Десислава Атанасова и днес повториха, че не знаят дали от "Има такъв народ" ще предложат кабинет, защото разговорите се водели задкулисно. Ако това все пак стане, това зависи от визията на партията на Слави Трифонов за бъдещето на страната. А държавният глава ще връчи следващия проучвателен мандат другата седмица.

Репортери: Ирина Цонева и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец срази ЦСКА 1948, Десподов блести
Лудогорец срази ЦСКА 1948, Десподов блести
Дейвид Димитров се класира за финала на земя в Базел
Дейвид Димитров се класира за финала на земя в Базел