НОВИНИ

Премиерът Янев: Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:00, 09.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Предлагаме отговорността за оградата по границата да отиде изцяло към МВР и респективно, "Гранична полиция". Това съобщи министър-председателят Стефан Янев след заседанието на Съвета по сигурността днес относно състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна.

Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно "Гранична полиция", обясни премиерът.

В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компрометираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, обясни Рашков.

Според него ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.

Обсъдихме състоянието и капацитета за защита на националната сигурност в контекста на мигрантския поток, както и мерки за подобряване на Съвета по сигурността към МС.

Беше отчетено свършеното от МВР предвид натиска, констатиран през месец август и в началото на септември, включително координацията с МО от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост. Координацията я има, съответните структури съдействат, подчерта премиерът.

Към 5 септември показателите са приблизително четирикратно по-ниски от тези през 2015 г. но в сравнение с 2020 г. са шестрактно по-високи, поради което ние прилагаме достатъчно усилия за задържане на чужденци, които правят опити да преминат през нашите граници, обясни вътрешният министър.

По думите му погрешно е, че става въпрос само за афганистански граждани, които се опитват да преминат българската граница.

Не е вярно! Гражданите от Турция са 32%, от Афганистан 17% и по-малък процент са сирийски граждани.

В момента има лек спад на натиска в сравнение с август, така че не се налага да включим части на МО за охрана на границата, допълни Рашков.

Състоянието на домовете за настаняване на бежанци е сравнително добро. Капацитетът не е надхвърлен, но имаме готовност да разкрием нови. Драстично увеличаване на приемането на чужденци не се наблюдава, полагат се грижи за тях, включително карантина, ако се налага, допълни Рашков.

Относно другата точка в темите на заседанието - функционирането и изпълнението на системата за национална сигурност и работата на прессекретариата съм МС, премиерът обясни, че Този секретариат не е бил създаден през годините.

Още следващата седмица сме готови да внесем предложение в МС за създаване на този секретариат към МС. Определени са числеността и задълженията му, уточни Янев.

Подготовка на допълнение на Закона за управление при кризи е разгледана също на заседанието.

Има теми, които са в дневния ред на обществото, за които трябва да се мисли предварително. Например осъвременяване на цялостната политика на България по отношение на Република Северна Македония - нашето политическо поведение и търсене на бъдещи решения за народите на двете страни. Без да излизаме от рамката на приетата от НС позиция бихме искали да се предприемат действия във външната политика които да са в националния интерес на България, допълни премиерът.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна във втория кръг в Севиля
Адриан Андреев отпадна във втория кръг в Севиля
Заев: Пожарът в ковид болницата в Тетово е причинен от експлозия
Заев: Пожарът в ковид болницата в Тетово е причинен от експлозия