НОВИНИ

Националката по художествена гимнастика Татяна Воложанина прекрати спортната си кариера

Гимнастичката иска да се развива като треньор

татяна воложанина класира финала топка световната купа атина
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 15.10.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Националката по художествена гимнастика Татяна Воложанина обяви, че прекратява състезателната си кариера, съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

За последно тя участва на Държавното клубно първенство в края на месец септември и спечели титлата с отбора на "Илиана". Сега 20-годишната Воложанина учи в НСА "Васил Левски" и иска да се развива като треньор.

"Завършвам спортната си кариера, но не приключвам с гимнастиката, имах възможността да работя с най-добрите треньори, получих огромен опит и знания. Благодаря ви госпожо Раева за всичко което сте направила за мен, благодаря на личния си треньор Силвия Стойнева-Русева и на всички хора които са изминали този път заедно с мен, вярваха в мен и ме подкрепяха.Това беше един невероятен етап в живота ми. Сега започвам нов, интересен и професионален етап като треньор. Готова съм да предам своите знания и умения", каза Воложанина.

Новината за края на кариерата на грацията коментира и президентът на БФХГ Илиана Раева.

"Много, много ще ми липсват класата и талантът ти, Татяна Воложанина... Най-близките ми колеги от гимнастиката знаят, че аз трудно харесвам гимнастички. Още от дете е така. Но същите тези мои колеги знаят, че Таня е една от тези малко, много малко гимнастички, които са ми от любимите. Таня е класа! Таня е талант! Много обичам да я гледам. Ще ми липсва страшно много! И на състезания, и в тренировките", написа Раева във Фейсбук.

"Много съм ядосана на член на предишния комитет, който дава по време на курс съчетание на Таня за това, че й липсва артистичност. Това повлия твърде много на кариерата й. Не се прави така! Понятието "артистичност" в художествената гимнастика е все още непонятно на голяма част от съдиите. Но това е друга тема. Това повлия твърде много в отрицателна посока на Таня. Последното й състезание беше клубното държавно. Тази уникална топка Таня направи след него. Любителите няма да имат привилегията да го видят на живо. Гимнастиката губи една изключителна гимнастичка - обожавана, отричана..., но твърде ярка и впечатляваща. Не само с единствените по рода си пируети в света, а със своята чистота и прецизност в изпълнението", добави президентът на БФХГ.

"Таня преживя трудни моменти, но не позволи да ги показва и споделя. Силно момиче... много интелигентна, умна и възпитана. Таня учи сериозно в НСА и иска да стане треньор. Ще изнася и мастър класове в чужбина. Вече има покана за първия. Тя ми е много специално момиче. Винаги ще й помагам, ще си гледам понякога съчетанията й. С усмивка и топлина ще си спомням топката на "Принцеса Анастасия" и бухалките на "Тоска". Ние си знаем защо. А когато говоря или си спомням за гимнастичката Таня, до нея винаги ще стои Силвия Стойнева. Блестящ тандем. Огромен принос има и Бранимира Маркова. А сега, на всичките й критици само ще кажа: твърде сте малки, за да коментирате класата на Таня! Обичам те, невероятна моя! Знам, че ще успееш във всичко! Винаги можеш да разчиташ на мен! Респект, Таня", завърши Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София с две титли при мъжете на държавния шампионат по джудо
Локомотив София с две титли при мъжете на държавния шампионат по джудо
Aзербайджанското знаме вече се вее в столицата на Нагорни Карабах
Aзербайджанското знаме вече се вее в столицата на Нагорни Карабах