НОВИНИ

Над 100 милиона американци са застрашени от мръсен въздух заради горските пожари в Канада

100 милиона американци застрашени мръсен въздух заради горските пожари канада
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:36, 30.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Близо една трета от американците са застрашени от замърсен въздух заради дима от нестихващите вече дълго време големи горски пожари в съседна Канада, носещ се към Средния Запад и източните части на САЩ и създаващ на места нездравословни, а понякога и опасни условия за хората, предаде Ройтерс.

До полунощ е в сила предупреждение за замърсен въздух за обширен пояс от територията на Съединените щати, простиращ се от Уисконсин и Северен Илинойс, минаващ през Мичиган и стигащ до Ню Йорк и Източното крайбрежие, съобщи Националната метеорологична служба на САЩ.

Над 100 милиона американци са призовани да ограничат дейностите си на открито и, ако е нужно, да носят маска - например в случай, че страдат от белодробни и респираторни заболявания. На децата и възрастните се препоръчва да ограничат и дори да избягват физическите натоварвания.

Хората, живеещи в големи градове в САЩ като Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия, е възможно през целия ден да бъдат свидетели на гледки като потъмняло небе и да усещат миризма на обгоряла дървесина.

"Вземете предпазни мерки през днешния ден. Ако страдате от здравословни проблеми, включително респираторни заболявания като астма, ограничете престоя си на открито", написа в Туитър кметът на Ню Йорк Ерик Адамс.

Днес сутринта небето над Чикаго беше потъмняло за трети пореден ден. Качеството на въздуха в третия по големина град на САЩ е "нездравословно" и през днешния ден той ще бъде градът с най-замърсения въздух в целия свят според платформата IQAir, която следи замърсяването на въздуха по света и изготвя индекс въз основа на данните си.

"Качеството на въздуха в Чикаго е ужасно и имам ужасна мигрена заради него. Днес съм по-добре, защото съм пуснал своя верен пречиствател на въздух да работи на максимална степен", пише потребител в Туитър.

Предупрежденията за опасно мръсния въздух бяха издадени заради задимяването, носещо се от съседна Канада, която се бори с най-тежкото в историята си начало на сезона на горските пожари.

Район с площ от 8 милиона хектара, по-голям от американския щат Западна Вирджиния, вече е изпепелен. По данни към вчерашния ден е имало 477 активни огнища, от които около половината са вън от контрол. Фронтът на пожарите се простира от тихоокеанското до атлантическото крайбрежие на Канада.

И докато в Средния Запад и по Източното крайбрежие са загрижени за качеството на въздуха, южните щати на САЩ отново са в плен на сериозни летни жеги, които ще продължат както днес през целия ден, така и през дългия празничен уикенд по случай 4 юли.

Усещаната температура на въздуха се очаква да се повиши до 38 градуса, а на някои места и до 46 градуса. Метеорологичната служба прикани хората да стоят на места с климатици и да пият много вода.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф и Мадисън Кийс оформиха американски полуфинал в Ийстбърн
Коко Гоф и Мадисън Кийс оформиха американски полуфинал в Ийстбърн
Тази вечер в "Следите остават": Ще го има ли българското розово масло?
Тази вечер в "Следите остават": Ще го има ли българското розово масло?