НОВИНИ

Над 100 световни лидери се споразумяха за намаляване на емисиите от метан в Глазгоу

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:17, 02.11.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Пробив в борбата с климатичните промени. На конференцията за климата в Глазгоу над 100 световни лидери се споразумяха за намаляване на емисиите от метан и за спиране на обезлесяването до 2030 година.

За да бъдат опазени и възстановени горите, правителствата ще отпуснат 12 милиарда долара. Частни компании се включват със 7 милиарда долара. В реч на конференцията премиерът Стефан Янев потвърди ангажимента на България за постигане на въглеродна неутралност до средата на века.

За амбициозната цел от намаляване с 55% на въглеродните емисии до 2030 година България е разработила нов набор от мерки в своя План за възстановяване и устойчивост, заяви в Глазгоу министър-председателят Стефан Янев.

"Той ще стане нова пътна карта за декарбонизация на българската индустрия и за постигане на икономически растеж в рамките на устойчива и съхранена околна среда, което включва поетапното прекратяване на използването на въглища до 2038 - 2040 година", каза българският премиер.

Стефан Янев подчерта още, че България подкрепя обединените усилия на правителствата, частния сектор, академичните среди и други заинтересовани страни в общата цел за борба срещу изменението на климата.

"Нито една страна сама не е в състояние да се изправи срещу глобалната заплаха от изменението на климата, защото нямаме варианта или лукса да си позволим провал", допълни Стефан Янев.

В Глазгоу беше постигнато съгласие за намаляване на емисиите от метан с 30% до 2030 година. Предложението беше подкрепено от над 90 лидери.

"Намаляването на емисиите от метан е едно от най-ефективните неща, които можем да направим, за да намалим глобалното затопляне", добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Метанът е вторият по обем парников газ, причинен от човешката дейност.

В Глазгоу беше дадено и най-голямото досега обещание за спасяване на горите. Подкрепиха го включително държави като Бразилия, Съединените щати, Китай, където изсичането на дървета е огромно.

"110? Нали така? 110 лидери, които представляват 85% от държавите в света с гори, поеха ангажимент да работят заедно. Не само да забавят обезлесяването, но и за възстановяването на горите", каза още премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Горите са естественият склад за въглероден диоксид в природата. Но това е така, докато дърветата не бъдат отсечени. Според статистиката, обезлесяването е третият основен източник на въглеродни емисии в атмосферата след големите индустрии на Съединените щати и Китай. Само през 2020 година общата площ на изсечените гори в света е по-голяма от територията на Великобритания.

Експерти обаче се опасяват, че сроковете за справяне с обезлесяването са прекалено дълги, за да бъдат овладени климатичните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отглеждат черни лебеди за консумация на месо в Северна Корея
Отглеждат черни лебеди за консумация на месо в Северна Корея
Разположиха 350 военни с бойна техника по границите с Турция и Гърция
Разположиха 350 военни с бойна техника по границите с Турция и Гърция