НОВИНИ

Натиск върху болниците, министърът с призив за ваксинация (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:05, 02.11.2021
Чете се за: 06:07 мин.
Още
Слушай новината

Продължава натискът върху болниците в страната заради нарастващите случи на COVID-19. Лекарите са на предела на силите си, а напливът на пациенти не спира. На този фон призив за ваксинация отправиха здравните власти, пациентски и съсловни организации на извънредно изявление тази сутрин. Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Специалистите всеки ден напомнят, че ваксинацията ни пази от смърт и тежко протичане на заразата. И точно заради ниския процент имунизирани у нас болниците се препълнени. 8030 са приети с COVID инфекция в лечебни заведения, от тях 669 са в интензивно отделение.

От няколко дни област Бургас е в тъмночервената зона. От понеделник са разкрити и допълнителни легла в COVID отделенията. Тази сутрин 80% от капацитета на всички легла в Бургаска област бяха заети. Ситуацията е динамична и пациенти се приемат почти на всеки час. Д-р Дарин Осман е в края тежка нощна смяна в COVID сектора. Поредният пациент с вируса е починал.

"Тези, които не са ваксинирани, го прекарват в пъти по-трудно, отколкото ваксинираните. Тежко е, много е тежко. Вече сме на предела на силите си", допълни д-р Дарин Осман, дежурен лекар в COVID сектора.

В Перник е още по-тежко - около 90% от леглата в COVID отделенията са запълнени. Има възможност за разкриване на допълнителни, но няма достатъчно медицински персонал. За последното денонощие са починали 10 души.

"Тук в Перник имаме двама млади пациенти, единият беше на 26, мълниеносна форма на заболяването и почина. Смъртността при тази вълна, в сравнение с миналата, е доста по-висока и доста по-тежко протича заболяването", подчерта д-р Явор Рангелов, началник на 2-ро вътрешно отделение МБАЛ "Рахила Ангелова".

"Аз лично съм преболедувала много тежко, три месеца и адът, през който минах, е доказателство, че ваксинацията е задължителна", отбелязва д-р Василка Василева, епидемиолог МБАЛ "Рахила Ангелова".

И днес най-много са новите случаи в София - 1760. Ситуацията в болниците остава критична, а проблемът с леглата за интензивно лечение е голям според столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Нямам информация да са връщани пациенти, но ситуацията е много тежка. Не само леглата, но и екипите, защото лекарите и медицинските специалисти са ръба на силите си. Аз самата го видях това", поясни Йорданка Фандъкова, кмет на София.

В болница ИСУЛ свободни легла няма - нито интензивни, нито за неусложнени пациенти. В края на миналата седмица напливът във ваксинационния център е бил двойно по-голям в сравнение с вчера и днес.

"Постепенно желаещите намаляха, което е странно, защото както виждаме темпът на заболеваемост се увеличава и ние не сме се справили със ситуацията", заяви д-р Ваня Симова, ваксинационен център в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ.

"Българинът е недоверчив, в цял свят масово хората се ваксинират", споделя Мануела.

Кърджали е единствената област в страната оцветена в жълто. Според специалистите това се дължи на факта, че значителна част от населението е в чужбина, липсват молове, а хората са ваксинирани.

"Хората тук, в този край, са малко по-дисциплинирани и това се дължи на по-патриархалния модел на поведение. Хората предпочитат да изпълняват това, което здравните власти препоръчват", заяви проф. Тодор Черкезов, директор на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" - Кърджали.

Тревожна прогноза за критични следващи две седмици направи здравният министър Стойчо Кацаров. Не каза обаче дали се очакват по-строги мерки. Вместо това заедно с представители на съсловни и пациентски организации призова населението да се ваксинира по необичаен начин - като се хванаха за ръце.

"Това не е само здравна криза. Това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас като граждани. Можем да излезем от тази криза. Носете ги тия проклети маски, ограничете контактите си в следващите няколко дни, в следващите няколко седмици не излизайте, ако не е крайно необходимо", добави д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

И най-важното - ваксинирайте се.

"Видно е, че България се провали с ваксините. И не е страшно да си се провалил, по-страшно е да не си го признаеш. Мисля, че днес точно това се случва. По-добрият вариант е да си я признаем една грешка и да се опитаме да я поправим", коментира Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Всички на срещата се обединиха около тезата, че ваксинацията ще ни помогне да минем по-лесно през усложнената ситуация. Поставените дози през вчерашния ден са над 14 500.

Здравният министър, пациентски и съсловни организации заедно призоваха населението към ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец губи Жосуе Са за гостуването в Брага
Лудогорец губи Жосуе Са за гостуването в Брага
1985 лева трябват на месец за издръжката на тричленно семейство
1985 лева трябват на месец за издръжката на тричленно семейство