НОВИНИ

1985 лева трябват на месец за издръжката на тричленно семейство

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:03, 02.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Увеличава се издръжката на живота. 1985 лева месечно вече са необходими на едно тричленно домакинство у нас. Това показва проучване на КНСБ за третото тримесечие на годината. В сравнение с декември миналата година необходимите средства сега са със 100 лева повече. Спешна мярка, според синдиката, е актуализация на бюджета, за да се гарантират всички социални плащания. Това обаче може да стане след сформиране на новия парламент.

Марина Братанова работи в книжарница в Русе. През последната година заплатата ѝ е увеличена с 15%. Въпреки това, заради поскъпването на храните, ѝ се е наложило да пренареди приоритетите си и да прави икономии. Още повече, че живее сама и няма с кого да споделя битовите разходи.

"На първо място са сметките, защото без ток и топла вода човек в 21-ви век няма как да се чувства комфортно. По-нататък вече са следващите нужди - храна, книги - задължително книги. Аз съм почитател на месото, така че не мога да се лиша от него, но да речем, че търся алтернатива на олиото", заяви Марина Братанова.

Марина търси промоции и пести, защото заплатата ѝ е под минимума, определен от КНСБ - 1103 лева. Толкова, според изследването, са нужни на сам, работещ човек у нас, за да преживява. Миналата година сумата беше с 56 лева по-малко. В основата на поскъпването са повишените цени на храните и горивата.

От началото на годината най-голямо е поскъпването при слънчогледовото олио, зеленчуците, лещата, фасула, хлебните изделия и млечните продукти.

"Във връзка с нарастването на издръжката, КНСБ предлага увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година със 17,5%, а на средната работна заплата - около 12 - 13%", допълни Виолета Иванова, заместник-директор на ИССИ, КНСБ.

Прогнозата на КНСБ е, че през следващите месеци поскъпването на живота ще продължи, макар и с по-бавни темпове, заради предприетите компенсации за бизнеса във връзка с увеличените цени на тока. В момента у нас един милион и 660 000 души живеят под прага на бедност и с ограничено потребление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натиск върху болниците, министърът с призив за ваксинация (ОБЗОР)
Натиск върху болниците, министърът с призив за ваксинация (ОБЗОР)
МЗ осигурява 100 млн. лв. за обособяване на изолирани структури за лечение на заразни заболявания
МЗ осигурява 100 млн. лв. за обособяване на изолирани структури за лечение на заразни заболявания