НОВИНИ

НАП проверява складове със съмнителни стоки

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 02.11.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Как обувки от 5 лв. се продават за 100 лв. в магазините? Схемата ощетява както потребителите, така и държавната хазна. Затова Националната агенция по приходите започна проверки.

Обувки като тези се внасят от Турция и Китай. На митницата цената на един чифт е 5 лева и върху тази сума вносителят плаща мито и ДДС.

Пристигнали в България, те първо попадат в склада на търговеца на едро, а след това към магазините. По документи обаче те обикалят из различни градове на страната, прекупувани от "кухи" фирми. Така, когато достигнат до търговската мрежа цената им вече е увеличена нeколкократно и може да надхвърли 100 лв.

"Това, което НАП прави в момента е да проследи камиона от митницата до този склад, след това да идентифицира всеки купувач. Това обикновено са търговци на дребно и техните складове и пътят от техните складове до витрините", обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

За да сработи схемата, при която се укрива ДДС за десетки милиони лева, се използва т.нар. липсващ търговец. Установяването му е целта на приходната агенция.

"Изведнъж някой по средата се оказва задлъжнял с ДДС, което няма намерение да плати", казва Бъчваров.

Така налогът никога не постъпва в държавния бюджет. Стотици инспектори на НАП продължат работа като целта е да се проследи вносната стока.

По темата работиха: Иво Никодимов, Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ влезе в Басейнова дирекция в Благоевград
КПКОНПИ влезе в Басейнова дирекция в Благоевград
Путин предупреди, че Русия ще реагира на опитите за нарушаване на стратегическия паритет
Путин предупреди, че Русия ще реагира на опитите за нарушаване на стратегическия паритет