НОВИНИ

Каква е историята на гигантския графит на Иван Вазов в Сопот?

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 02.11.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Графитът с Иван Вазов в цял ръст пред Народния театър, който бе изрисуван на най-високия жилищен блок в Сопот, вече пета година е гордост на града.

Гигантският графит с образа на Вазов, който предизвика голям интерес в социалните мрежи и сред туристите, се извисява в подножието на Стара планина. В лявата ръка държи шапка и е преметнал балтон.

Малко хора знаят, че картината е на художника Васил Стоилов, а оригиналът се съхранява в Народния театър. Идеята да бъде реализирана точно тази картина е на кмета на общината Деян Дойнов.

"Той е творил и в София. Бил е министър на просвещението. Исках да напомня на всички наши съграждани и туристи на града, че Вазов има голям принос и в София и счетох, че е необходимо да пренесем София в Сопот, не Сопот да излиза. Той отдавна е излязъл чрез тези личности в национален и световен мащаб", обясни кметът.

Изумителната картина е била изрисувана от известни пловдивски графисти. Изпълнението е отнело две седмици. Използвана е била и специална техника.

"Фокусира ги назад, напред, за да могат първо добре да очертаят кантовете на самите образи, след това да наложат специалните холандски бои, с които работиха и които са дълготрайни, изключително качествени. Ще остане за дълги години", каза още Дойнов.

В Сопот са изрисувани 7 жилищни блока с личности от Вазовия род. За местните хора родът на Патриарха на българската литература е емблема на града.

"Само като кажем "Под игото", разбираме цялата история на България, като кажем "Епопея на забравените" - революционната борба на нашия народ, като кажем поемата "Грамада" - таланта на Иван Вазов. Приживе той е казал: "И моите песни все ще се четат, четем и пеем ги поете, ние твоите слова обличаме в песен, така ще бъде и през вековете докато свят светува и твойта реч звънлива, хубава се чува", припомни Васил Василев - жител на Сопот.

"Българското", както Вазов го слага в кавички, не е само да направим най-дългото знаме, да играем хоро от сутрин до вечер и да се бием в гърдите. Българското на Вазов - това са тъгите, това е онзи последен старец, който маха на една България, която съществува в слепия му ум и смятам, че всички тези хора ще останат много след нас. Нас няма да ни има, но е важно ние да ги пренесем в бъднините", каза директорът на къща музей "Иван Вазов" Борислава Петрова.

Община Сопот е сред първите в България, реализирала родолюбивата инициатива. В близко бъдеще предстои да бъде изрисуван и последният саниран блок - с лика на майката на Вазов - Съба Вазова.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков разкритикува Жоан Лапорта заради Шави
Стоичков разкритикува Жоан Лапорта заради Шави
Донски показа характер и обърна квалификант на старта във Франция
Донски показа характер и обърна квалификант на старта във Франция