НОВИНИ

Лидерите с обещание за край на обезлесяването на срещата на върха в Глазгоу

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:16, 02.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Пробив в борбата с климатичните промени. На конференцията за климата в Глазгоу над 100 световни лидери се споразумяха до 2030 година да спре обезлесяването на Земята. За да бъдат опазени и възстановени горите, правителствата ще отпуснат 12 милиарда долара. Частни компании се включват със 7 милиарда долара. Над 30 финансови институции обещаха да спрат да инвестират във фирми и практики, свързани с обезлесяване. След час на конференцията реч ще произнесе българският премиер Стефан Янев.

Това е най-голямото обещание, правено досега за спасяване на горите. Подкрепиха го включително държави като Бразилия, Съединените щати, Китай, където изсичането на дървета е в огромни количества.

"110? Нали така? 110 лидери, които представляват 85 процента от държавите в света с гори, поеха ангажимент да работят заедно. Не само да забавят обезлесяването, но и за възстановяването на горите", заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Горите са естественият склад за въглероден диоксид в природата. Но това продължава, докато дърветата не бъдат отсечени. Според статистиката, обезлесяването е третият основен източник на въглеродни емисии в атмосферата след големите индустрии на Съединените щати и Китай. Само през 2020 година общата площ на изсечените гори в света е по-голяма от територията на Великобритания.

"Нека сложим край на това глобално убийство с верижни триони!", каза Борис Джонсън.

Според договорката от Глазгоу, близо 2 милиарда долара ще бъдат отпуснати на коренното население в районите с развит дърводобив.

"Изсичаме дървета, но го правим, защото го искат от нас. После продаваме дървeтата. Така се препитаваме", допълни Родриге Мумба, дървосекач.

Световните лидери и преди са обещавали да спасят горите. Международно споразумение от 2014 г. също постави цел до 2030 г. да бъде спряно обезлесяването. Но без предвидена финансова помощ, за 6 години резултатът е минимален. Бавен е и процесът по Парижкото споразумение.

Много експерти се опасяват, че с подобна съдба ще бъде и споразумението от Глазгоу. Според тях, за да бъдат овладени климатичните промени, сроковете за спиране на обезлесяването трябва да са много по-кратки.

Във втория ден на срещата на лидерите в Глазгоу, над 90 държави се съгласиха до 2030-а година да намалят емисиите от метан до 30 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН: Ваксинираните учители вече са над 40%
МОН: Ваксинираните учители вече са над 40%
Симеоне: Не обичам фалшивите поздрави след края мачовете
Симеоне: Не обичам фалшивите поздрави след края мачовете