НОВИНИ

Над 38° - температурен рекорд във Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:00, 19.07.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
38deg температурен рекорд великобритания
Слушай новината

Европа остава в плен на гореща вълна - Франция, Великобритания и Испания продължават да подобряват температурни рекорди. Жеги са обхванали и Белгия, и Нидерландия. На Острова вчера беше най-горещият ден, откакто се правят измервания. Днес обаче се очаква да бъде още по-топло.

38.1 градуса. Температурен рекорд, какъвто Великобритания е имала само веднъж. Втори ден на Острова е в сила червен код за опасно горещо време. Най-сериозно усетиха жегата в Съфолк, където жп релсите са се нагрели до над 62 градуса и транспортът беше парализиран. Влакове не се движеха още в Лондон, Манчестър и Йорк. Затворено за часове беше и лондонското летище Лутън.

Въпреки многократните предупреждения на властите хората да не излизат, ако не е крайно наложително, мнозина потърсиха прохлада навън. Спешните служби са получили 3 пъти повече обаждания от обикновено заради хора, които са получили топлинен удар. Най-малко четирима души са се удавили в реки и езера - сред тях и две момчета на 14 и 16 години.

"Хората не трябва да подценяват предупрежденията за жегите. Трябва да намерим баланс между желанието да се порадваме на хубавото време, каквото рядко имаме тук и реалността - това не са температури, които са обичайни за страната ни. Нашите тела, къщи, начинът ни на живот - просто не сме подготвени за подобни температури", заяви д-р Анди Къран, Университетска болница в Ланкастър.

Горещините причиниха и други проблеми. Заради повишеното потребление на вода на много места налягането спадна. Съобщава се и за временно прекъсване на тока. Очаква се днес във Великобритания да бъдат измерени между 40 и 42 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скалният манастир край село Хан Крум привлича все повече туристи
Скалният манастир край село Хан Крум привлича все повече туристи
Асена Сербезова: Децата с редки заболявания няма да останат без пари за лекарства
Асена Сербезова: Децата с редки заболявания няма да останат без пари за лекарства