НОВИНИ

Над 4 600 000 са заразените COVID-19 в света

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 17.05.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Светът върви към все по-активно облекчаване на карантинните мерки. От днес пада извънредното положение в Естония, наложено на 13 март. Някои от рестрикциите остават в сила с цел предотвратяване на втора пандемична вълна.

Италия обяви падането на още ограничителни мерки. От утре ще работят магазини и заведения, ще бъде подновено и отслужването на литургии с вярващи. Всичко това обаче при спазването на строги правила за носене на предпазни средства и спазване на дистанция. От 25 май врати ще отворят спорните зали и плувните басейни, а от 15 юни кината и театрите. А от началото на 3 юни ще може да се пътува от и за Италия. Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че страната не може да чака появата на ваксина, защото удължаване на рестрикциите що доведе до разрушаване на икономическата и социалната структура.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Поемаме премерен риск с ясното съзнание, че броят на заразените отново може да се увеличи. Принципите ни остават непроменени - и на първо място това е опазването живота и здравето на гражданите - това не подлежи на коментар. Но трябва да се адаптираме и да се подготвим за следващата фаза.


А в държави, които по-бавно вдигат строгите правила вече се вдига социално недоволство. Срещу рестриктивните мерки протестираха в Румъния и Германия. А в световен мащаб заразените с коронавирус са повече от 4 милиона и 600 хиляди, починалите - над 311 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме паметта на мъчениците от Батак
Почитаме паметта на мъчениците от Батак
36 нови доказани случая на COVID-19 у нас
36 нови доказани случая на COVID-19 у нас